Kandidáti na prezidenta požadují zveřejnění zprávy OLAF, Horáček už se obrátil na MF

Praha - Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k dotaci na Čapí hnízdo zveřejněna, myslí si většina uchazečů o Hrad. Někteří se kvůli tomu dokonce obrátili na ministerstvo financí.

Prezidentský kandidát Michal Horáček podal žádost o zveřejnění zprávy ministerstvu financí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. „Jde o kauzu, která je velmi zásadní pro vývoj na naší politické scéně a může mít vliv i na hlasování o důvěře nové vládě. Jsem toho mínění, že politika má být maximálně transparentní a sám se snažím jít příkladem," uvedl. Zveřejnění zprávy by proto uvítal.

Mirek Topolánek má pocit, že úřady chtějí celou věc ututlat. Na dnešní tiskové konferenci řekl, že se domnívá, že postup, který zvolily české orgány, „ať už činné v trestním řízení nebo ty ostatní zavání trochu hrou o čas a trošičku tendencí zamést to pod koberec". Poznamenal, že ve zprávě je v závěru napsáno, že není veřejná, ale že je možné ji zveřejnit, pokud to veřejný zájem České republiky bude vyžadovat. Zpráva podle něj ukazuje, že došlo k dotačnímu podvodu velkého rozsahu.

„Občané mají právo obsah zprávy znát. Týká se premiéra našeho státu. Je v jeho bytostném zájmu vše vysvětlit," sdělil dnes ČTK prezidentský kandidát Jiří Hynek. Vratislav Kulhánek poznamenal, že protože „nejvyšší státní zástupce se vyjádřil, že vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení, jehož je zpráva OLAF součástí, není zveřejnění vhodné", jeho názor respektuje.

Jiří Drahoš už minulý týden uvedl, že věří tomu, že ministerstvo financí a další orgány výsledky vyšetřování OLAF zveřejní včetně doporučení, které obdrželo. „Tím zabrání spekulacím, které se v tomto případě mohou objevit. Jde o veřejný zájem," podotkl Drahoš.

Pavel Fischer na twitteru napsal, že je nepřijatelné, aby se premiér se zprávou OLAF, která se týká jeho vlastního majetku, odmítl seznámit. Pobuřuje ho, když Babiš mluví o mafii a zpochybňuje oficiální zprávu vyšetřujícího úřadu EU.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že před jakýmkoli komentářem se chce Zeman nejprve s touto zprávou seznámit. Na dotaz, zda prezident o zprávu úřady požádal, Ovčáček odpověděl, že v tuto chvíli nebude více dodávat.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Nezveřejnit zprávu OLAF o Čapím hnízdu bylo nezákonné, uvedl soud

Rozhodnutí ministerstva financí neposkytnout žadatelům zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o dotační kauze Čapí hnízdo bylo nezákonné. Dnes to uvedl Městský soud v Praze. Pravomocně tak vyhověl správní žalobě organizace Kverulant. V kauze čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

OLAF uzavřel podvody s dotacemi na Slovensku. Navázali jsme na Kuciakovu práci, říká Zdechovský

Evropský úřad pro Odhalování podvodů (OLAF) uzavřel tři případy týkajících se přímých plateb v zemědělství. Vyšetřování ohledně zneužívání dotací inicioval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský společně se slovenským kolegou Ivanem Štefancem (KDH EPP). Navázali tak na práci investigativního novináře Jána Kuciaka, který byl v únoru 2018 zavražděn. „Vyšetřování potvrdilo, že na Slovensku není dostatečná kontrola u případů, kdy o dotaci na stejný pozemek zažádá velký holding a malý zemědělec, kterému skutečně patří. Také v České republice se prověřují dotace spojené s velkými firmami,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Více souvisejících

OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Čapí hnízdo Andrej Babiš Jiří Drahoš Michal Horáček Miloš Zeman Mirek Topolánek Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Pavel Fischer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy