Uchazeči o Hrad slibují podporu ekonomické diplomacie, v názoru na euro se neshodnou

Praha – většina uchazečů o Hrad se shoduje, že je třeba pomáhat ekonomickou diplomacií českým exportérům. Liší se v názoru, na jaké země by se měla ČR zaměřovat. 

Vyplynulo to z dnešní debaty prezidentských kandidátů pořádané Hospodářskou komorou. Nezúčastnili se jí současný prezident Miloš Zeman, podnikatel Michal Horáček a lékař Marek Hilšer. Přítomní prezidentští kandidáti se vyslovili pro hájení zájmů českých podnikatelů a proti přebujelé byrokracii.

Exšéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek označil ekonomickou diplomacii za jednu ze svých priorit. Jako prezident by se pravděpodobně nezaměřoval na Čínu, za neobjevené destinace označil Vietnam, Indonésii, Malajsii a Pákistán. Soustředil by se také na navázání vztahů s Íránem. Poznamenal také, že důležitější než export je domácí trh. Zároveň zdůraznil, že prezident musí podporovat učňovské školství.

Také bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš považuje ekonomickou diplomacii ze důležitou funkci prezidenta. Za klíčového partnera pro český obchod považuje Německo. Podporoval by diverzifikaci exportu i do jiných teritorií, zmínil Jižní Ameriku a části Asie. Opatrnější by byl vůči Rusku. Varoval také před přílišnou závislostí ČR na automobilovém průmyslu.

Mirek Topolánek připomněl, že obchodní bilance s Čínou a Ruskem je pro Česko nevýhodná. Největší ekonomická angažovanost by podle něj měla směřovat vůči Německu a Velké Británii. Zaměřit by se chtěl také na severní a subsaharskou Afriku nebo na Latinskou Ameriku. Prezident má podle Topolánka tři možnosti, jak podporovat podnikatelské prostředí. Může ovlivňovat společenskou atmosféru, legislativní proces a podporovat podnikatele ekonomickou diplomacií.

Exvelvyslanec ve Francii Pavel Fischer upozornil na obrovský trh, který představuje EU, a varoval před nebezpečím zavedení tarifů a cel na vývoz. V ekonomice je podle něj třeba podporovat začínající podnikatele.

Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, pochválil Zemana, jak ekonomickou diplomacií české podnikatele podporuje. Řekl ale, že by mohl použít jinou formu. S konkrétními destinacemi, ve kterých by český export měl být podporován, odkázal Hynek na schválenou vládní strategii. "Nevymýšlejme vymyšlené," dodal. Strategie zmiňuje třeba Brazílii, Vietnam, ale i Čínu a Rusko.

V názoru na přijetí eura se ale kandidáti neshodnou. „Transakční náklady jsou tak velké, že dříve nebo později musí být euro přijato. Do pěti let by se mělo v Česku platit eurem," uvedl Kulhánek. Šéf strany Rozumní Petr Hannig míní, že vlastní měna je zárukou samostatného a svrchovaného státu. Nebezpečí podle něj představuje Německo, které "nemá tak stabilní historii jako Velká Británie nebo USA". Totální spojení s touto zemí by podle něj mohlo být v budoucnu nebezpečné.

Fischer soudí, že k přijetí eura musí ČR nejprve splnit své domácí úkoly, třeba nezadlužovat se v době hospodářského růstu. „Euro je politický projekt, my musíme být připravení do něj naskočit," podotkl.

Topolánek řekl, že musí zmizet rozdělování podnikatelů a značkování těch menších, živnostníků, za parazity. Boj za podnikatele je podle Fischera jednou z rolí prezidenta. Svoboda podnikání se v poslední době podvazuje, doplnil Hannig. Hynek označil snahu za snižování regulace podnikání za národní zájem.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Mirek Topolánek Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Vratislav Kulhánek Pavel Fischer Petr Hannig Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy