Imunitní výbor pročítá zprávu OLAF. Obsahuje slovo podvod, prozradil Michálek

Praha - Členka mandátového a imunitního výboru Kateřina Valachová (ČSSD) si dnes pročetla zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o prověřování dotace pro farmu Čapí hnízdo. Poté řekla, že neobsahuje nic podstatného nad to, co už je ve vyšetřovacím spisu české policie. Jakub Michálek (Piráti), další člen výboru, uvedl, že zpráva obsahuje slovo podvod.

Policie v případu Čapí hnízdo obvinila mimo jiné premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka.

"Podle mého soudu zpráva neobsahuje žádné převratné nové skutečnosti, které by už před tím nebyly obsaženy ve vyšetřovacím spisu," uvedla Valachová. Je podle ní zjevné, že OLAF a česká policie spolupracovaly a vyměňovaly si informace. "Zpráva v žádném případě neobsahuje konstatování trestného jednání jakékoli osoby, není to jejím účelem," podotkla Valachová. Kompetence OLAF je podle ní jiná.

Exministryně školství nepředpokládá, že by mandátový výbor už v úterý doporučil plénu, zda má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo ne. Někteří členové výboru totiž podle ní namítají, že se dosud nemohli seznámit s vyšetřovacím spisem. Nejpozději na následující schůzi by měl výbor udělat vše pro to, aby usnesení přijal, dodala Valachová. Příští týden ve středu bude přitom Sněmovna jednat o vyslovení důvěry Babišově vládě.

Michálek uvedl, že tři odstavce, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo financí (MF), nejsou závěry zprávy, ale doporučení pro postup České republiky. "Závěry zprávy OLAF se týkají, řekněme, problematického jednání, ve kterém spatřuje, řekněme, podezření z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie," řekl Michálek.

"I nezávislý orgán (OLAF) potvrdil, že došlo k nesrovnalostem nebo podvodu," uvedl Michálek. OLAF podle něho případ podrobně zmapoval a vybízí k tomu, aby jednání přezkoumala česká justice.

Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že na policii je totožný text, s nímž měl možnost seznámit se už dřív. Zpráva podle něho obsahuje termíny dotační podvod i poškozování zájmů Evropské unie i s konkrétními paragrafy. "To v té zprávě prostě je," zdůraznil.

Související

Kateřina Valachová

Valachová kritizuje účast ČSSD ve vládě s ANO

Hnutí ANO vytváří podle kandidátky na předsedkyni ČSSD Kateřiny Valachové ve Sněmovně účelové koalice s ODS, KSČM či SPD a vliv sociální demokracie na dění v kabinetu je malý. Pokud se to nezmění, ministři ČSSD budou do voleb ve vládě pouze "dožívat", což nemá smysl, řekla ČTK Valachová v rozhovoru před sjezdem. Delegáty při on-line jednání nechce přesvědčovat abstraktními vizemi, ale nabídkou tvrdé práce.

Více souvisejících

Kateřina Valachová OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Čapí hnízdo Poslanecká sněmovna Andrej Babiš Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 2 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 11 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy