Čeští prezidenti chtějí mít "přikyvovače", říká Rychetský. Zkritizoval Ovčáčka

Praha/Brno - Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (74) se vyjádřil k aktuální politické situaci v ČR. Na Hradě se kolem toho, kdo je zrovna prezidentem, formují vždy skupiny lidí, které nejsou schopny s prezidentem vést dialog včetně kritických postojů. Čeští prezidenti chtějí mít "přikyvovače", míní Rychetský. Vyjádřil se též k poslanecké imunitě.

"Funkce prezidenta má asi negativní vliv na osobnost člověka, protože všichni tři čeští prezidenti po čase výkonu funkce vyžadovali, aby kolem nich byli jenom 'přikyvovači'. Z Hradu se vytratil dialog," míní někdejší místopředseda Zemanovy vlády Pavel Rychetský.

Pokud má z něčeho obavy, tak z "kohorty panošů", která funguje na Hradě kolem pana prezidenta, řekl serveru iRozhlas.cz Rychetský v souvislosti s nominací svého nástupce. Za největšího favorita se označuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. K Rychetskému prý ale pronikly zprávy, že postoj k možné kandidatuře Baxy už není tak jednoznačný, jako byl před několika lety. "Nevylučuji, že mají svého koně," poznamenal.

Kritika zazněla i na adresu Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Podle něj v žádném případě není v kultivované společnosti přijatelné, aby úředník státního aparátu vyslovoval jakékoliv hodnoticí soudy o ústavních činitelích země. "Nedovedu si představit, že by si tisková mluvčí Ústavního soudu zřídila twitter a začala tam psát osobní hodnocení vlády nebo jiného ústavního činitele," uvedl.

Rychetský stojí v čele Ústavního soudu od srpna 2003. Původně avizoval, že v polovině druhého funkčního období skončí, tak se ale nestalo. "Musím říci, že zatím ale nemám žádné problémy. Ve svém věku dvakrát týdně hraju tenis, v zimě lyžuji, a jsem tedy zatím schopen tuto funkci zastávat," dodal.

Rozsah poslanecké imunity je nyní podle Rychetského přehnaný, když se vztahuje na jakékoliv podezření z jakýchkoliv trestných činů spáchaných kdykoliv, kdekoliv, i době před vznikem poslaneckého mandátu. "Jsem názoru, že uzrál čas k omezení poslanecké imunity na akty, výroky a skutky, které jsou vykonány v době výkonu poslaneckého mandátu. Je v zájmu Parlamentu, aby ve všech jiných případech vždy rozhodl o vydání," doplnil.

Rychetský se k poslanecké imunitě vyjádřil v době, kdy bude Sněmovna znovu jednat o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Policie je chce obvinit kvůli padesátimilionové dotaci pro Farmu Čapí hnízdo.

Ministru spravedlnosti Robertovi Pelikánovi (ANO), který označil policejní žádost o vydání Babiše a Faltýnka jako účelovou a načasovanou před volby, by podle Rychetského slušela větší zdrženlivost.

Obecně se předseda Ústavního soudu vyjádřil také k otázce, zda by imunita chránila poslance hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, pokud by se dopustili výroku za hranicí zákona. "Připouštím, že míra svobody projevu zákonodárce při výkonu mandátu je velmi široká a může být chráněna imunitou. Kdyby tak ovšem činil mimo výkon mandátu, třeba na twitteru, bylo by na místě vydání," řekl.

Související

Petr Pavel

Pavel ocenil matadory české politiky Pitharta a Schwarzenberga či zpěvačku Kubišovou

Prezident Petr Pavel poprvé od březnového nástupu do funkce uděloval státní vyznamenání, což je jedna z povinností hlavy státu u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října. Pavel ocenil přes 60 osobností. V projevu zdůraznil, že Česko má momentálně nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. 
Petr Pavel

Pavel v pátek jmenuje nástupce Rychetského i další členy vedení ÚS

Petr Pavel se v pátek chystá kromě nových soudců jmenovat i členy vedení Ústavního soudu. V jeho čele po dvaceti letech skončí Pavel Rychetský. Prezident od březnového nástupu do funkce prosadil šest kandidátů na ústavní soudce, se třemi z nich včera vyslovila souhlas horní parlamentní komora. 

Více souvisejících

Pavel Rychetský prezident čr Miloš Zeman poslanecká imunita Jiří Ovčáček Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy