PROFIL: Marek Hilšer nechce opouštět EU, jako ministra zdravotnictví by jmenoval pouze odborníka

PROFIL - První kolo prezidentských voleb je už za dveřmi. V pátek ve 14 hodin se po celé České republice otevřou volební místnosti. Těsně předtím vám přinášíme stručné medailonky prezidentských kandidátů. Představuje se nejmladší z kandidátů Marek Hilšer.

Narozen 23. března 1976 Ženatý, bezdětný Lékař a vysokoškolský pedagog

Dětství a mládí prožil na chomutovském sídlišti Březenecká v experimentálních domech pro zaměstnance severočeských dolů a elektráren a také lidi vystěhované z vesnic, jež musely ustoupit těžbě. V červnu 1989 se jeho otec rozhodl odvézt děti do svobodného světa - Španělska. Za půl roku po napínavé emigraci vypukla v Československu Sametová revoluce. Tak se rodina vrátila domů. Rok a půl života v západní Evropě byla výborná pro něj životní zkušenost.

V roce 1995 šel studovat humanitní obor, konkrétně Mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. O dva roky později poprvé nahlédl do fungování politiky jako asistent předsedy Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Viděl živě vypuknutí korupčních skandálů, prožil první zklamání a ztrátu mladických iluzí vedoucích k rozhodnutí odložit na čas politiku a jít studovat medicínu. Nikdy nevstoupil do politické strany.

Během studia na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy jde zase „do politiky“. V senátu fakulty plnil svůj první a nejpraktičtější volební slib své „politické kariéry“ a zavedl nový systém, v němž mohou studenti hodnotit kvalitu vyučujících a výuky. Svůj mandát obhájil i v druhém volebním období. Svou kariéru zasvětil výuce mediků a výzkumu zhoubných nádorů mozku. V současné době je členem týmu, který se snaží vyvinout nové způsoby léčby rakoviny. Rakovině se ostatně vždy chtěl postavit, jak té medicínské, tak té společenské. Absolvoval dobrovolnou lékařskou práci pro humanitární organizaci ADRA v Keňském zdravotnickém zařízení. Vyjíždí pomáhat do rozvojových zemí opakovaně.

Marek Hilšer není znám pouze jako lékař, ale také jako politický aktivista. V roce 2008 organizoval demonstrace proti Topolánkově vládě, která chtěla zprivatizovat nemocnice. Byl rovněž členem protestů proti reformě vysokých škol. Z terasy Právnické fakulty spolu s ostatními kolegy shazoval několik melounů. Kvůli odporu veřejnosti však ministr a vláda ze záměru ustoupili. Jednou se svlékl i do půli těla na tiskové konferenci Úřadu vlády se vztyčenými vlajkami EU a NATO na podporu Ukrajiny.

Nejmladší prezidentský kandidát je přesvědčený, že bezpečnost České republiky lze zajistit pouze ve spolupráci s EU a NATO, pro které bychom měli být solidním partnerem. Rozhodně není pro vystoupení z EU, protože ji považuje za rodinu. Jako lékař by se zajímal i o tuzemské zdravotnictví a jmenoval by pouze takového ministra tohoto resortu, který bude opravdu odborníkem. Sám by prý jezdil po nemocnicích a vyzdvihoval pozitivní příklady.

Hilšer získal pro svou podporu podpisy od jedenácti senátorů. Zkusil oslovit i občany pomocí petičních archů. Podařilo se mu však získat 43 tisíc podpisů, což by mu ke kandidatuře nestačilo.   

Související

Wagenknecht, Lukáš

Piráti představili i kandidáty na senátory, uspěli ve stranických primárkách

Na mimořádném zasedání Celostátního fóra dnes Piráti představili první kandidáty do Senátu, kteří již získali pirátskou nominaci v primárních volbách. Jsou to Petr Jeništa, který kandiduje v obvodu 47 – Náchod, Jan Janda, který se bude o přízeň voličů ucházet v obvodu 11 – Domažlice a také dva již současní senátoři, Lukáš Wagenknecht za obvod 23 – Praha 8 a Marek Hilšer za obvod 26 – Praha 2 a 3. Představení kandidátů se zúčastnili také předseda a místopředsedkyně senátorského klubu SEN 21 Václav Láska a Adéla Šípová. 

Více souvisejících

Marek Hilšer profil prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 33 minutami

před 51 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 58 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy