Julínek žádal za stíhání 756 tisíc, soud mu přiznal jen zlomek

Praha - Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nedostane od státu náhradu nemajetkové újmy za své stíhání ani peníze vynaložené na mediální zastupování v trestní kauze letecké záchranné služby. V žalobě požadoval celkem 756.000 korun, domohl se však pouze 30.000, které zaplatil za právníky. Dnešní rozsudek pražského městského soudu je pravomocný. Lékař řekl novinářům, že po prostudování verdiktu zváží případné další kroky.

"Jsme si vědomi toho, že hrozící trestní stíhání bylo velmi závažné a nemajetková újma tam být mohla, nevidíme ale důvody prolomit promlčení nároku," konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Mottl. Julínek se totiž začal náhrady domáhat až dva roky po zrušení svého stíhání, ačkoliv podle zákona to měl udělat do šesti měsíců.

"Těžko s tím můžu být spokojený. K zásahu do mého soukromí a pověsti došlo, o tom není sporu," uvedl exministr při odchodu ze soudní síně. Ke svému někdejšímu obvinění zopakoval, že bylo absurdní. "Byla to problematická kauza, a o to víc jsem se potřeboval bránit," dodal.

Julínek v roce 2008 podepsal z pozice ministra smlouvu na provozování letecké záchranné služby soukromými firmami. Kriminalisté ho o pět let později obvinili z toho, že státu způsobil škodu ve výši 792 milionů korun, protože policie či armáda mohly službu provozovat levněji. Nejvyšší státní zastupitelství však lékařovo stíhání po čtvrt roce zrušilo pro nedostatek důkazů a policisté později kauzu odložili.

Julínek se s žádostí o odškodné obrátil nejprve na ministerstvo spravedlnosti, které ale jeho nárok v celém rozsahu zamítlo. Při loňském projednání věci u obvodního soudu pak uznalo Julínkův nárok na 8000 korun, které lékař zaplatil za zastupování advokátovi Tomáši Sokolovi. Zbylou částku soud lékaři nepřiznal částečně kvůli promlčení, částečně kvůli tomu, že Julínek neprokázal účelnost vynaložených nákladů.

Při dnešním odvolacím jednání lékař vymohl navíc jen 22.000 korun. Soudní senát totiž uznal, že Julínek měl právo nechat se zastupovat i druhým právníkem, a většinu úkonů, které advokáti provedli, označil soud za účelné.

Julínkovi hrozilo za údajné zneužití pravomoci a porušení povinností při správě cizího majetku až desetileté vězení. Nemajetkovou újmu, kterou mu sdělení obvinění způsobilo, vyčíslil lékař na půl milionu korun. Dalších 217.000 korun zaplatil mediální agentuře, podle soudů však neprokázal dostatečně konkrétně, jaké pro něj vykonala práce.

Exministrova právnička Sára Zavoralová dnes poukazovala mimo jiné na to, že Julínek se o odložení trestního oznámení, které kvůli letecké záchrance podal někdejší senátor a současný europoslanec Jaromír Štětina, dozvěděl až z médií koncem roku 2015. Policisté Julínkovi informaci na jeho dotaz potvrdili v lednu 2016 a exministr se poté začal domáhat odškodného.

"V žádném případě nelze souhlasit s tím, že z pohledu žalobce (Julínka) byla věc skončena už zrušením usnesení o zahájení trestního stíhání," uvedla právnička s tím, že prověřovaný člověk zůstává v nejistotě, zda nebude opakovaně trestně stíhán. Soudce Mottl ale trval na tom, že podle zákona měl Julínek začít náhradu újmy vymáhat už v roce 2013.

Související

Tomáš Julínek /ODS/

Naše děti mohli jíst lépe. Julínek to ale zatrhl, tvrdí Liška

Praha - Také se znechucením vzpomínáte, co jste museli jíst ve školní jídelně a vadí vám, co musí jíst vaše děti? Vše již mohlo být dávno jinak. Tedy alespoň to tvrdí bývalý ministr školství Ondřej Liška /SZ/. jeho vyhlášku, která měla vše změnit, ale měl zablokovat jeho nástupce Julínek z ODS a hlavní hygienik Vít.

Více souvisejících

Tomáš Julínek odškodnění soudy Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy