Poslanecký imunitní výbor jedná v přestávce schůze Sněmovny k důvěře vládě

Praha - Kvůli informaci o tom, že se po dnešním jednání Poslanecké sněmovny o vyslovení důvěry menšinové vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) sejde mandátový a imunitní výbor, si KDU-ČSL vzala hodinovou přestávku v jednání dolní komory. Výbor se tak mohl sejít už nyní.

Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) jednání svolal v souladu s jednacím řádem na dnešní žádost osmi členů. Výbor se má zabývat přizváním dalších lidí na úterní schůzi výboru, na níž by měli Babiš a první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vypovídat v případu Čapí hnízdo.

Schůzi podle člena výboru Marka Výborného (KDU-ČSL) iniciovali členové za hnutí ANO a SPD. „Chtějí zvát na úterní jednání další osoby. Odmítám překračovat mandát výboru stejně jako pokusy o skryté obstrukce. Nejsme vyšetřovatelé," napsal na twitteru.

Záležitost se pak dostala na schůzi Sněmovny. Podle informací člena výboru a šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka by měl výbor jednat o pozvání bývalého detektiva Jiřího Komárka, který, jak uvedl, by měl údajně mít kompromitující informace na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Michálek připomněl, že Komárek byl nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního" úniku informací.

Další člen výboru a šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že Komárek je v postavení nepravomocně odsouzeného lháře. Nevidí jediný důvod, proč by měl být pozván na slyšení před výbor. "Nepřísluší nám, abychom se vyptávali lidí, kteří s věcí nemají nic společného," řekl.

Komunista Grospič ale uvedl, že neví, koho chtějí poslanci, kteří dnešní schůzi vyvolali, na úterní schůzi výboru pozvat. „Vůbec netuším, je to pro mě nová informace," řekl Komárek serveru Aktuálně.cz.

O obstrukčním jednání mluvila v souvislosti s dnešní schůzí výboru jeho další členka Miroslava Němcová (ODS). „Konáte jen v zájmu svého šéfa," nařkla poslance ANO. Hnutí ANO má v devatenáctičlenném výboru osm zástupců.

Babiš a Faltýnek se omluvili ze schůze, která se uskutečnila tento týden v úterý. O odklad svého slyšení požádali kvůli zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Zpráva je součástí vyšetřovacího spisu, jejich obhájci by se s ní měli teprve seznámit. Očekávalo se, že na schůzi v úterý 16. ledna už by výbor mohl doporučit Sněmovně, zda má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo nikoli.

Související

Karla Maříková (SPD)

Sněmovna by neměla vydat Maříkovou (SPD) k stíhání, doporučil mandátový výbor

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Vyplývá to z dnešního doporučení mandátového a imunitního výboru, který podle informací ČTK policejní žádost jednomyslně nepodpořil. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Sněmovní plénum by mohlo o vydání poslankyně rozhodnout na schůzi, která začne odpoledne.

Více souvisejících

poslanecká imunita Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Jakub Michálek (Pirátská strana) Miroslava Němcová Petr Kalousek Stanislav Grospič Jiří Komárek (ÚOOZ)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy