Komárek mluvil o vztahu vyšetřovatele Čapího hnízda s mafií, zní z ANO

Praha - Někdejší detektiv Jiří Komárek, kterého si dnes pozval na své úterní jednání mandátový a imunitní výbor, mluvil o vztahu policejního vyšetřovatele Čapího hnízda s mafií. Uvedla to poslankyně hnutí ANO Taťána Malá.

Výbor považuje za důležité se s takovou informací seznámit, proto se jeho členové za ANO připojili k hnutí Svoboda a přímá demokracie s žádostí, aby se Komárek zúčastnil úterního jednání, řekla Malá novinářům.

Poslankyně ANO potvrdila prohlášení lidovců, že výbor by měl podle příslibu ANO do úterý 14:00 přijmout usnesení, zda doporučuje vydání předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše a jeho místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) odmítl spojitost hlasování o důvěře Babišově vládě a hlasování o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání. Piráti či lidovci chtějí hlasování o vydání předřadit rozhodování o důvěře. „Není podmíněno, aby jedno probíhalo po druhém," uvedl. Odlišná situace by podle něj byla, kdyby poslanci například deklarovali, že by v případě nevydání změnili svůj názor a podpořili vládu. Všechny strany kromě ANO slibují hlasovat proti Babišově vládě.

Vondráček odmítá, že by pozváním Komárka překračoval výbor své úkoly, jak tvrdí zástupci opozičních stran. "Podle jednacího řádu má provést urychleně nutná šetření, jestliže se většinově rozhodne, že je něco nutné, tak je to v souladu s jednacím řádem, a nechť to ti ostatní respektují," řekl.

Komárek musí být kvůli účasti na výboru zbaven mlčenlivosti. Pokud se proces do úterý nestihne, neohrozí to podle Malé slib, že výbor dospěje k doporučení pro plénum. "Já dala své čestné slovo, že alespoň poslanci ANO budou pro to, abychom rozhodli do úterní 14:00," řekla. Pokud mlčenlivosti zbaven nebude, zodpoví podle ní Komárek to, na co bude moci.

Související

Karla Maříková (SPD)

Sněmovna by neměla vydat Maříkovou (SPD) k stíhání, doporučil mandátový výbor

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Vyplývá to z dnešního doporučení mandátového a imunitního výboru, který podle informací ČTK policejní žádost jednomyslně nepodpořil. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Sněmovní plénum by mohlo o vydání poslankyně rozhodnout na schůzi, která začne odpoledne.

Více souvisejících

poslanecká imunita Taťána Malá (ANO) Jiří Komárek (ÚOOZ) Poslanecká sněmovna Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy