Fraška! Nehoráznost! Politici komentují středeční jednání mandátového a imunitního výboru

Praha - Během středeční jednání Sněmovny, kde se projednávalo vyslovení důvěry vládě, se ve večerních hodinách narychlo sešel mandátový a imunitní výbor. Výbor se sejde ještě v úterý 16. ledna, kde by se mělo definitivně rozhodnout, zda jeho členové doporučí Sněmovně vydání či nevydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Na úterní jednání by měl dorazit i bývalý detektiv Jiří Komárek, jenž je nepravomocně odsouzen za obvinění policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního" úniku informací. Účast tehdejšího detektiva si odhlasovali zástupci ANO a SPD. Politici to považují za nepřijatelné.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka je přesvědčený, že ANO a SPD nejednaly fér. Kdyby se nekonala schůze mandátového a imunitního výboru, mohlo se hlasování o důvěře dokončit, uvedl na svém twitterovém účtu.   

Kdyby ANO a SPD nedělalo fér hru v rámci Mandátového a imunitního výboru se snahou překračovat kompetence tohoto výboru s cílem kompromitovat státního zástupce a vyšetřujícího policistu, mohlo se dnes hlasování o důvěře vládě dokončit.

— Marian Jurečka (@MJureka) 10. ledna 2018

Narážel tím na skutečnost, že se hlasování o důvěře vládě posunulo. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil komentoval situaci tak, že si trestně stíhaní poslanci zvou na nepravomocně odsouzeného.  

Trestně stíhaný Andrej Babiš a trestně stíhaný Jaroslav Faltýnek si zvou na pomoc nepravomocně odsouzeného Jiřího Komárka. To nevymyslíš..

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 10. ledna 2018

Pozadu nezůstal ani předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž považuje Komárkovo pozvání na jednání výboru za nehoráznost.

Pozvání nepravomocně odsouzeného Komárka na MIV je nehoráznost, která devalvuje práci tohoto výboru. Většina výboru se bude s pomocí nedůvěryhodné osoby snažit účelově zkompromitovat vyšetřovatele Nevtípila. Fuj...

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 10. ledna 2018

Člen mandátového a imunitního výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) označil dohodu ANO a SPD za "schvalovací mašinu" a dodal, že právě hlasy těchto hnutí schválily program úterní schůze. 

MIV - fraška jak má být... jsem šokován způsobem jednání a obávám se o důvěryhodnost našeho konání. Ztrácíme posledni zbytky soudnosti.

— Marek Výborný (@MarekVyborny) 10. ledna 2018

Lidovecký poslanec Výborný se rovněž ptá, jestli SPD hledá důvod proti vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Související

Karla Maříková (SPD)

Sněmovna by neměla vydat Maříkovou (SPD) k stíhání, doporučil mandátový výbor

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Vyplývá to z dnešního doporučení mandátového a imunitního výboru, který podle informací ČTK policejní žádost jednomyslně nepodpořil. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Sněmovní plénum by mohlo o vydání poslankyně rozhodnout na schůzi, která začne odpoledne.

Více souvisejících

poslanecká imunita Poslanecká sněmovna Andrej Babiš Jiří Komárek (ÚOOZ) Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy