Agrofert a Čapí hnízdo je to samé, uvádí OLAF

Praha - Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodu (OLAF) dorazila do České republiky koncem prosince loňského roku. Na veřejnost postupně pronikaly některé pasáže, které se zmiňovaly o možném podvodu při získání dotace na Farmu Čapí hnízdo. Nyní je venku celá zpráva.

Celé znění zprávy uveřejnil webový portál Aktuálně.cz, který patří vydavatelství Economia. Se souhlasem tamního ředitele redakcí mediálního domu server zveřejnil celý dokument, vyjma příloh, do češtiny, aby si mohli čtenáři závěry evropského úřadu přečíst. Jak tedy OLAF dospěl k závěru, že mohlo dojít k dotačnímu podvodu?

OLAF se ve zprávě opírá zejména o právní a ekonomické vazby mezi Farmou Čapí hnízdo a.s. a Agrofert Holdingem a.s. Subjekty byly dle zjištění evropského úřadu propojeny. "Všichni akcionáři Farmy Čapí hnízdo a.s. v dotčeném období mohli být považováni za osoby blízké panu Andreji Babišovi, tehdejšího vlastníka Agrofert Holdingu a.s. Proto tedy podniky Farma Čapí hnízdo a.s. a Agrofert Holding a.s. lze považovat za "propojené" dle článku 3.3 Přílohy Doporučení Komise č. 2003/364/ES, jelikož analýza právních a ekonomických vztahů mezi nimi prokazuje, že skrze společné jednání skupiny fyzických osob tvořily jedinou ekonomickou jednotku, přestože formálně mezi sebou neměly vztahy popsané v prvním pododstavci článku 3(3) zmíněné Přílohy. 

25. února 2008 navíc uzavřely Farma Čapí hnízdo a.s. a Agrofert Holding a.s. smlouvu o spolupráci. Babišův Agrofert se zavázal používat služby, jež kongresové centrum Čapí hnízdo nabízí, pro své firemní akce. OLAF zmiňuje, že od roku 2009 začala Farma Čapí hnízdo obchodovat, byly její obchodní činnosti reklamní služby a že všichni zákazníci v období 2009-2010 byli ze společností patřící Agrofertu.

OLAF se ve zprávě mimo jiné i zveřejňuje i některé výroky Andreje Babiše, které o Čapím hnízdu pronesl. "Nevím, myslím, že ta farma je v majetku nějakých právníků," uvedl současný premiér v rozhovoru pro týdeník Respekt v září 2013. Když předseda hnutí ANO odpovídal na otázky poslancům v dolní komoře Parlamentu ČR na schůzi konané 23. března 2016, pak se vyjádřil v tom smyslu, že se projekt nezabýval podnikáním Agrofertu a že ho v rozhodném období vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. "V roce 2005 jsem přemýšlel o vybudování rodinné farmy se zvířaty. Farmu měla stavět společnost IMOBA a.s patřící do skupiny Agrofert. Ale ten projekt nebyl ekonomicky efektivní. Posléze společnost IMOBA zvažovala alternativu - výstavbu kongresového centra pro skupinu Agrofert. Ani tenhle záměr nebyl ziskový. Následně v roce 2007 specialista na evropské fondy navrhl sepsání nového projektu na zařízení pro veřejnost, což se přeměnilo na stavbu multifunkčního kongresového centra Farma Čapí hnízdo. Tento projekt, který se kvalifikoval pro evropskou dotaci, byl ekonomicky rentabilní. Protože projekt se nezabýval podnikáním Agrofertu, nechtěl jsem ho uskutečnit v rámci skupiny Agrofert, a proto jsem se tím nechtěl zabývat a taky nezabýval. Společnost Farma Čapí hnízdo a.s. vlastnily v dotčeném období mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel poměrnou část akcií pro mé dvě nezletilé děti a mou partnerku," vysvětlil Babiš poslancům, kdo byl majitelem Čapího hnízda.

V závěru zprávy OLAF se jasně píše, že úřad zjistil vážná porušení pravidel při přípravě a realizaci dotčeného projektu. Jak již bylo zmíněno, Agrofert a Farmu Čapí hnízdo považují vyšetřovatelé za jeden subjekt. "Společnost příjemce, která obdržela dotaci určenou výhradně malým a středním podnikům, a velká společnost se jeví tak, že tyto dva podniky lze pokládat za "propojené" v souladu s platnou legislativou vzhledem ke skutečnosti, že skrze společné jednání skupiny fyzických osob tvoří jeden ekonomický celek," uvádí OLAF.

Jinými slovy stačí říct, že Agrofert, jakožto firma, která splňuje kritéria pro velkou firmu, financovala Čapí hnízdo, které spadá do kategorie malých a středních podniků. Čapí hnízdo tudíž nemělo nárok na získání dotace.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Andrej Babiš EU (Evropská unie) Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 6 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

včera

včera

včera

Největší solární bouře za 20 let narušila funkci družic Starlink

Společnost Starlink dodávající satelity, kterou vlastní společnost SpaceX, v sobotu varovala před zhoršenými službami zapříčiněnými největší geomagnetickou bouří za posledních dvacet let, která je způsobena sluneční aktivitou. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy