Kdo stane v čele ČSSD? Ostravská buňka nominovala dva kandidáty

Ostrava - Ostravští sociální demokraté nominovali na předsedu strany bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka a někdejšího jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Na prvního místopředsedu navrhují poslance Romana Onderku, který byl v minulosti primátorem Brna.

Nové vedení sociální demokracie bude zvoleno na stranickém sjezdu v únoru v Hradci Králové. "Ostravská ČSSD usiluje o změny ve vedení ČSSD už od listopadu roku 2015. Bohužel naše hlasy nebyly vyslyšeny před volbami do Poslanecké sněmovny, a jak to dopadlo, všichni víme. Sociální demokracie ztratila přes 600.000 voličů a přišla o 35 poslanců a velmi těžko tak bude prosazovat svůj volební program," uvedla předsedkyně ostravské ČSSD Jana Vajdíková.

Podle ní ostravští sociální demokraté navrhli dva kandidáty na předsedu strany, aby měly krajská konference i sjezd možnost výběru. "U pana Krejčíka je nám sympatické to, že je úplně novou tváří do vedení ČSSD. Pana Zimolu považujeme za velmi zkušeného kandidáta do vedení strany, který je charismatický a oblíbený a hlavně umí vyhrávat volby ve svém kraji," uvedla Vajdíková.

Zimola již dříve připustil, že na okresních konferencích v Jihočeském kraji zazněly návrhy na to, aby kandidoval na místopředsedu nebo do širšího vedení ČSSD, sám se ale zatím nerozhodl, zda kandidovat bude. Důvodem je neuzavřené policejní vyšetřování jeho rekreačního domu na Lipně, kvůli kterému loni odešel z pozice hejtmana.

O funkci předsedy ČSSD se dosud přihlásili poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk, současný místopředseda strany a Sněmovny Jan Hamáček a právě bývalý šéf Vojenského zpravodajství Krejčík. Podle deníku Právo má zájem i ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jiří Zimola Miroslav Krejčík (ČSSD) Ostrava Roman Onderka

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy