Hrozí útok na právní stát a demokracii, varuje politolog Pehe

Praha - Podle politologa a komentátora Jiřího Peheho je pozvání nepravomocně odsouzeného Jiřího Komárka skandální. Rovněž připomíná, že mandátový a imunitní výbor překračuje pravomoci, protože není vyšetřovací komisí.

V komentáři, který Jiří Pehe napsal pro server Novinky.cz, se vrací ke složení mandátového a imunitního výboru, kde mají zástupci ANO, SPD a KSČM většinu. Připomíná, že komunisté a členové hnutí Tomia Okamury, podle analytiků, dostali možná "zaplaceno" v podobě důležitých postů ve Sněmovně, aby mohl výbor oddalovat doporučení k vydání či nevydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. 

Výsledek úterního jednání výboru dospěl pouze k závěru, že se schůze přesune o další týden z toho důvodu, že oba pánové z hnutí ANO se musí nejdříve se zprávou seznámit. Když Poslanecká sněmovna jednala ve středu o vyslovení důvěry vládě, ve večerních hodinách se sešel mandátový a imunitní výbor, kde zástupci SPD a ANO odhlasovali, že na další schůzi vystoupí před členy výboru nepravomocně odsouzený tehdejší detektiv Jiří Komárek.

"Poslankyně za ANO Taťána Malá při té příležitosti vyjevila, že Komárek prý v minulosti mluvil o stycích detektiva Pavla Nevtípila, který kauzu Čapí hnízdo vyšetřuje, s mafií," uvedl Pehe a situaci shrnuje: "Komárek, nepravomocně stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby, má nyní zřejmě zkompromitovat Nevtípila, na něhož opakovaně útočí i Babiš."

Pehe je přesvědčený, že pokud bude Komárek opravdu vypovídat, pak to je "skandální" pokus celou věc "rozmlžit". Dále je to také překračování pravomocí mandátového a imunitního výboru, který má pouze posoudit, zda policejní žádost nemá účelně bránit poslancovi vykonávat jeho mandát. Není to vyšetřovací komise. "Předvolat detektiva, který s kauzou Čapí hnízdo nemá nic společného, jen za účelem znevěrohodnění jiného detektiva, se ze všeho nejvíc jeví jako pokus o manipulaci případu ve prospěch obviněných poslanců," míní politický komentátor.

Pokud bude Komárkova výpověď bráno v potaz a ke zpochybnění policejního vyšetřování, jehož závěry se shodují se závěry Evropského úřadu pro boj proti podvodu (OLAF), pak je to podle Peheho "útok na právní stát a parlamentní demokracii".

Související

plk. Mgr. Tomáš Tuhý

Brutální únik informací? Komárek nebude za svůj výrok potrestán

Praha - Bývalý detektiv Jiří Komárek nebude potrestán za to, že nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací. Soud mu původně uložil roční podmínku. Krajský soud v Praze však dnes vyhověl Komárkovu odvolání, zrušil původní verdikt a zprostil ho obžaloby. Podle pravomocného rozhodnutí Komárek jednal ve veřejném zájmu. Proti rozhodnutí lze podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu. Komárek obvinění dlouhodobě odmítá. Čelil obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozilo až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Více souvisejících

Jiří Komárek (ÚOOZ) Jiří Pehe poslanecká imunita Čapí hnízdo Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy