Zemana ve 2. kole volit nebudu, říká pro EZ Jakub Janda

ROZHOVOR - Na volebním kongresu Občanské demokratické strany byl předsedou druhé nejsilnější partaje ve Sněmovně Petr Fiala. Bývalý reprezentant ve skocích na lyžích Jakub Janda je přesvědčený, že dostal silný mandát. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz se rozpovídal také o svém vstupu do politiky.

Jak prozatím hodnotíte dnešní 28. kongres ODS?

Dnešní kongres hodnotím velice pozitivně. Přiznám se tedy, že jsem na kongresu poprvé, ale všechno běží tak, jak má.

Předsedou strany byl opět zvolen Petr Fiala. Od delegátů dostal téměř devadesát procent hlasů. Je to opravdu silný mandát?

Myslím, že je to hodně silný mandát. Je to určitě silnější mandát, než když někdo dostane sto procent, jako je to v některých stranách.

Jak jste se vůbec dostal k politice? Je to přece jenom změna, vyměnit skokanskou lavici za tu poslaneckou.

Členem ODS jsem už téměř deset let. Dá se říct, že k politice jsem se dostal víceméně náhodou. Jednou jsem seděl s kamarádem, bavili jsme se, když v tom řekl, že mám pravicové názory. Odpověděl jsem mu, že mám a že jsem voličem ODS. Zeptal se mě, jestli nechci vstoupit do strany. Nakonec jsem podal přihlášku a bylo to. Členem strany jsem byl i ve špatných časech.

Kterého kandidáta prezidentských voleb favorizujete pro postup do druhého kola, jenž s největší pravděpodobností bude s Milošem Zemanem soupeřit za čtrnáct dnů o Hrad?

Zatím nevím jak to dopadne. Jsou sečteny malé vesnice, ale rozhodovat budou velká města. Já osobně bych byl rád, kdy by Miloše Zemana doprovodil Mirek Topolánek.

V případě, že by Váš favorit v prvním kole neuspěl, komu byste dal hlas ve druhém kole?

Mojí občanskou povinností je jít k volbám, takže tam půjdu. Uvidíme, kdo ve druhém kole bude, protože to jsou zatím spekulace. Třeba to ani Miloš Zeman být nemusí (usmívá se).

Zřejmě tomu ale tak bude.

S největší pravděpodobností tomu tak bude... Ale určitě dám hlas proti kandidátovi Miloši Zemanovi. 

Jak je to vůbec s Vaší životosprávou, když jste opustil skokanské můstky?

Samozřejmě jsem nějaké kilo přibral, ale není to tak dramatické. Snažím se chodit do posilovny a pravidelně mít nějaký pohyb. Párkrát jsem byl i na tenise. Do posilovny chodím jednou dvakrát týdně, podle toho, jak to vyjde, protože toho času opravdu moc není. Konečně ale můžu posilovací cviky částí těla, které jsem třicet let posilovat nemohl, takže hrudník a ruce. Dříve jsem posiloval nohy. Teď už však vidím menší výsledky, že mi začíná být malá košile přes rukávy a takové věci (usmívá se).

A nechybí Vám skoky?

Vydal jsem se jinou cestou. Už dlouho jsem deklaroval, že pokud bych se dostal do Sněmovny, tak se touto cestou vydám. Samozřejmě skoky sleduji a s klukama jsem v kontaktu. Teď ta situace ve skocích není zrovna nejlepší, ale chybět, no... Podívejte, můj život se obrátil o 180 stupňů a už to nějak nevnímám. Každý v životě dělá nějaké rozhodnutí a život se mu vždycky otočí, takže nemůžu toho litovat. 

Související

Jakub Janda

Pokud by se skokani v Číně vymezili proti porušování lidských práv, kluky podpořím. I za cenu vyloučení, tvrdí Janda

Poslanec za ODS a šéf Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky Jakub Janda tvrdí, že pokud by se skokanští reprezentanti na olympijských hrách v Pekingu vymezili proti porušování lidských práv ze strany čínského komunistického režimu, závodníky by podpořil. „A to i za cenu, že by byli vyloučeni z olympijských her, neboť by jim s největší pravděpodobností organizátoři odebrali akreditaci. Je na každém sportovci, zda nějaké gesto vyjádří. Osobně si myslím, že politika by se do sportu plést neměla, i když v Číně se jedná o složitý problém. Dochází zde ke genocidě menšin jako jsou Ujgurové,“ říká pro EuroZprávy.cz bývalý vítěz Světového poháru Jakub Janda.
Jakub Janda Rozhovor

Tokijský covidový let musí být mementem pro olympiádu v Pekingu. Za nákazou stojí lidský faktor, říká Janda

Poslanec za ODS a předseda Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky Jakub Janda apeluje na Český olympijský výbor (ČOV), aby si z letu na Hry do Tokia, při němž se nakazilo koronavirem šest osob, vzal ponaučení směrem k únorové zimní olympiádě v Pekingu. „Vždyť už startuje za téměř půl roku. Proto je nutné, aby se stanovila jasná logistická pravidla. Je totiž jasné, že virus tady s námi bude doživotně. Mrzí mě, že ČOV po ročním odložení letních Her v Japonsku nepřistoupil k největší sportovní události lépe,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zákonodárce Jakub Janda.

Více souvisejících

Jakub Janda (skokan na lyžích) ODS Petr Fiala (ODS) sport prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy