Ministr Plaga složil mandát zastupitele Brna, nahradí ho Faltýnek mladší

Brno - Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se vzdal mandátu zastupitele města Brna. Nahradil ho Jiří Faltýnek, syn místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Slib složí 30. ledna, řekl dnes novinářům primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Plaga byl na kandidátce hnutí ANO v komunálních volbách v Brně a získal zastupitelský mandát. Loni 13. prosince se stal ministrem školství, a proto ho nahradí Faltýnek mladší.

Plaga byl v minulosti náměstek ministra školství pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu. O získání mandátu brněnského zastupitele pro Faltýnka se mluvilo už v dříve. Hnutí totiž před dvěma lety vyloučilo ze svých řad tehdejšího radního Tomáše Kratochvíla, kterého kritizovalo za jeho práci. Kratochvíl sice rezignoval na funkci radního, ale mandátu, který by získal Faltýnek, se odmítl vzdát.

Kratochvíl skončil i u soudu, který mu dal podmínku za krácení daní u jeho nábytkářské firmy Toka. Podmínka ho však nenutí složit mandát.

Související

Robert Plaga

Exministr Plaga bude řídit Národní akreditační úřad pro vysoké školy

V čele Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství stane bývalý ministr Robert Plaga. Od září skončí jako politický náměstek na ministerstvu školství. Ministr Petr Gazdík (STAN) ČTK řekl, že post v čele nezávislého akreditačního úřadu vnímá jako neslučitelný s funkcí náměstka. Nominace do vedení úřadu dnes schválila vláda.

Více souvisejících

Robert Plaga Brno Jiří Faltýnek (ANO)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy