ROZHOVOR | Babiš si v Bruselu utrhl velkou ostudu, chová se hloupě a trapně. A brzy se mu to vymstí, říká pro EZ Zdechovský

ROZHOVOR - V Bruselu se mluví o českém premiérovi Andreji Babišovi, zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) a Čapím hnízdu - a rozhodně ne v dobrém. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz to prozradil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Podle něj si Babiš svým jednáním utrhl pořádnou ostudu.

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) není podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nezávislý a jeho kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná jak v Česku, tak v Bruselu. Podle něj jde o kauzu na objednávku a sprosťárnu, která poškozuje jeho rodinu. Čapí hnízdo je podle premiéra výplodem jednoho zhrzeného úředníka a europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského. Lidovecký politik ale uvádí, že podobné útoky premiéra vnímá jako nejlepší ocenění své práce v kontrolním výboru Evropského parlamentu, kde vystupuje proti podvodům a korupci.

Jak moc se v bruselských kuloárech rozebírá téma Andrej Babiš, Čapí hnízdo a OLAF? Ptají se vás kolegové v Evropském parlamentu, co se to v Česku děje?

Určitě. Hned první týden po vánocích, když jsme přijeli do Evropského parlamentu, to byla druhá otázka - hned potom, jak jsme se měli o vánocích a jak jsme strávili prázdniny. Ta zpráva prošla napříč Evropou, objevila se i ve vietnamském, čínském a japonském tisku. Ukazuje se, že tím, co se odehrálo kolem nevydání a utajování zprávy a různých dalších nesmyslů, si pan premiér Babiš udělal velkou ostudu. A také se shodil u relevantních partnerů nejen v Evropské unii.

Vás osobně Babiš před několika dny nařkl, že jste v Bruselu „hlavní udavač“. Co si o takových prohlášeních myslíte?

Myslím si, že Andrej Babiš ztrácí půdu pod nohama. Jeho trestní stíhání je neodkladné, několik orgánů už došlo k závěru, že to byl podvod. A on se teď snaží najít viníka. Já osobně se tomu směju, už to řekl několikrát. Myslím si, že to spíš on by měl zpytovat svědomí, jestli někdy někoho udával. Já jsem ho nikdy neudal a udávat nebudu.

Babiš opakovaně uvedl, že jde o kauzu na objednávku a že OLAF není nezávislý…

Myslím, že kdyby pan Babiš věděl něco o Evropské unii a OLAFu, tak by věděl, že neexistuje nic tak nezávislého, jako je tento orgán. V tomto úřadu pracují největší profíci, vyšetřují tam lidé, kteří bojovali s mafií nebo proti organizovanému zločinu. Zatím všichni z tohoto úřadu, se kterými jsem se setkal, mluví třeba třemi nebo čtyřmi jazyky.. A myslím, že pan Babiš se jen snaží hrát hru pro média a lidi, kteří tento úřad neznají.

Chce ukázat, že je oběť. Myslím ale, že ani tato hra mu nevychází. Řada lidí už dnes umí anglicky a dokáže se podívat, že OLAF měří všem stejným metrem – ať už jde o zetě premiéra Maďarska, nejvyšší politiky, komisaře či šéfy evropských agentur. OLAF je nezávislá agentura a její zpochybňování je trapné. A od premiéra jednoho z členských států až hloupé.

Mandátový a imunitní výbor dnes doporučil Babiše vydat k trestnímu stíhání. Sám premiér se nechal slyšet, že chtěl už dříve o vydání požádat. Očekáváte, že k tomuto vydání opravdu dojde?

Myslím si, a už jsem to i několikrát řekl – například v souvislosti s imunitou Marine Le Pen, že poslanci nemají zneužívat imunitu u svých vlastních kauz. V Evropském parlamentu vždy hlasuji pro všechna vydání. Domnívám se, že imunita se má vztahovat jen na projevy na půdě Evropské parlamentu, nebo národních parlamentů. V ostatních případech mají rozhodovat soudy a policie.

Pokud žijeme v právním státě a pokud i Andrej Babiš věří, že existuje demokracie a právní stát, tak nebyla a není jiná možnost, než být vydán. Může se obhájit u nezávislého soudu. Ale tyto obstrukce a posunování jednání na mě působí dojmem, že být vydán nechtěl a že vše prodlužoval. Myslím ale, že se mu tyto jeho tanečky brzy vymstí a že se to projeví na důvěře v hnutí ANO. Protože to je přesně to, proti čemu tvrdil, že bude bojovat. A dělá naprostý opak.

Lidovci navrhovali, aby se nejprve hlasovalo o jeho vydání a až pak o důvěře vládě. Proč je pro vaši stranu důležité, aby to bylo právě v tomto pořadí?

Právě proto, že čekáme, že přijdou snahy o obstrukce kvůli vydání. Že bude snaha vše prodloužit možná až do druhého kola vyjednávání o vládě. Právě proto jsme to chtěli spojit a chtěli jsme mít jasno. Pokud bude Andrej Babiš vydán, tak bude velmi těžké obhajovat, že dostane druhý pokus a že bude v čele druhé vlády.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

rozhovor Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Andrej Babiš OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 3 hodinami

před 9 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy