Manželka Drahoše vstoupí do kampaně. Hejtmani se šikují proti Zemanovi

Praha - Jiří Drahoš chce čas zbývající do druhého kola prezidentské volby strávit především na cestách po regionech. Do kampaně se víc zapojí i jeho manželka. Zamíří například do Pardubického kraje, kde se setká i s hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD).

Druhé kolo voleb se uskuteční 26. a 27. ledna. Současný prezident Miloš Zeman v prvním kole v Královéhradeckém kraji získal 36,45 procenta hlasů voličů a Jiří Drahoš 27,15 procenta.

Drahoš v úterý navštívil svůj rodný Jablunkov, kde loni oznámil kandidaturu. Zavítal také na hokejové utkání do Třince. Další cestu má v plánu ve čtvrtek do Plzeňského kraje.

Do krajů vyjede i Eva Drahošová. Ve čtvrtek má v plánu jet do Přelouče a Pardubic, věnovat se bude především sociálním tématům. Dopoledne se nejprve v přeloučském Domově u fontány setká se seniory, poté přejede do Pardubic. Poobědvá s vedením Základní školy Bratranců Veverkových a prohlédne si školní budovu, poté navštíví pardubickou krajskou knihovnu, kde se v 15:00 setká s veřejností. "Následovat bude prohlídka dětského domova a další setkání s dobrovolníky a voliči v Café Bajer," řekla Drahošova mluvčí Kateřina Procházková.

Posledním bodem cesty je neformální setkání s pardubickým primátorem Martinem Charvátem (ANO) a jeho ženou, kterého se zúčastní i pardubický hejtman Netolický. Ten před pěti lety volil Zemana. Vzhledem ke své profesi právníka už ale prý nemůže volit kandidáta, který "tvůrčím způsobem" vykládá ústavu. "Osobně jsem proto velmi citlivý na jakékoli náznaky autoritativního či jiného modelu řízení státu, který není v souladu se západoevropskými moderními demokraciemi, ke kterým se snažíme téměř 30 let přiblížit. U nás byla vždy ústřední úloha Parlamentu," uvedl hejtman.

Na iniciativu Netolického ohledně Drahošovy podpory dnes upozornily Lidové noviny. Podle nich se k jeho výzvě připojil zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (oba ČSSD) a liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

"Pana Drahoše podpořím i v kole druhém," řekl ČTK Štěpán, který mu deklaruje podporu i nošením "placky" na klopě saka s Drahošovou podobiznou a nápisem: "Jiří Drahoš, můj prezident 2018". "Rozhodla jeho (Drahošova) kultivovanost, jasné názory na proevropské směřování České republiky," dodal Štěpán.

Vedle toho hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) už před prvním kolem prezidentských voleb prohlásila, že dá hlas Zemanovi.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák podporu Drahoše v druhém kole voleb sice připustil, ale jako hejtman by nechtěl ovlivňoval názory jiných lidí na přímou volbu prezidenta. "Je možné, že podpořím Jiřího Drahoše. Jako akademik mám k němu samozřejmě blíže. Ale chtěl bych také slyšet od něj zřejmější a jasnější vyjádření k tomu, jak hodlá pokračovat v tom, co ho bude čekat při nástupu na post prezidenta z pohledu toho, co teď řešíme v Parlamentu," řekl dnes ČTK Vondrák. Doplnil, že čeká na diskuse obou kandidátů a jejich vyjádření k tomu, jak chtějí "nakládat se současnou vládou v současném stavu, který je v Parlamentu".

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Jiří Drahoš Eva Drahošová prezidentská kampaň Hejtmani Pardubický kraj Miloš Zeman Martin Netolický (ČSSD) Jiří Štěpán (hejtman)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

Tři roky ve vězení hrozí muži, který způsobil zásah policie na gymnáziu v Litvínově

Až tři roky vězení hrozí muži, který v pátek vyvolal policejní zásah na gymnáziu v Litvínově. Neoprávněně totiž vnikl do budovy, která musela být na několik hodin evakuována. Nikomu se naštěstí nic nestalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy