Sněmovní vyšetřovací komisi k OKD povede Černohorský (Piráti)

Praha - Sněmovní vyšetřovací komisi k OKD povede Lukáš Černohorský (Piráti). Ve druhém kole tajné volby porazil kandidátku KDU-ČSL Pavlu Golasowskou. Členové komise mají prověřit podle zadání převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004.

Za privatizaci OKD bývá kritizován tehdejší ministr financí a premiér minulé koaliční vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Před soudem stojí znalec, který tehdy vypracoval pro vládu posudek ceny, a dva bývalí manažeři Fondu národního majetku.

Komise se ale zaměří také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem zkoumání bude také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob. Výsledky by měla předložit plénu do deseti měsíců od založení, tedy na podzim příštího roku.

V komisi budou působit také Josef Hájek (ANO), Václav Klaus mladší (ODS), Lubomír Volný (SPD), Leo Luzar (KSČM) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Za TOP 09 v ní zasedne Dominik Feri a za STAN Petr Pávek.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle státního zástupce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Související

Ivan Bartoš

Bartoš věří, že Piráti po volbách budou ve vládě. Podpořil spojení se STAN

Předseda Pirátů Ivan Bartoš věří, že po sněmovních volbách bude už jeho strana prosazovat svůj program ve vládě. Řekl to dnes na on-line fóru pirátské strany. Její členové na tomto fóru kvůli koronaviru rokují na dálku. Bartoš ve svém úvodním slově řekl, že stojí za předvolebním spojením s hnutím Starostové a nezávislí. Někteří členové Pirátů mají ke smlouvě se STAN výhrady a pocit, že jim příliš ustoupili.
Petr Fiala

ODS: Další pomoc živnostníkům je nutná kvůli diletantismu vlády

Další pomoc živnostníkům, menším firmám a krajům, kterou chce na mimořádné schůzi Sněmovny prosadit ODS, je podle předsedy této opoziční strany Petra Fialy nutná kvůli diletantismu vlády. Promarnila šanci připravit se na novou vlnu koronaviru, uvedl dnes Fiala v úvodu jednání dolní komory. Skončilo po dvou hodinách vystoupení zástupců jednotlivých frakcí poté, co většina poslanců hlasy ANO, ČSSD a KSČM odmítla schválit program schůze. Znovu se Sněmovna sejde v úterý.

Více souvisejících

Lukáš Černohorský (Piráti) OKD Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy