Bude Babiš zbaven imunity? Rozhodnout by se mělo v pátek

Praha - V pátek 19. ledna by mělo v Poslanecké sněmovně po několika odkladech dojít na hlasování o tom, zda Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO) budou zbaveni poslanecké imunity, což by policii umožnilo je opět trestně stíhat.

V úterý 16. ledna sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby v hlasování o zbavení imunity předsedy vlády a hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka hlasovali členové dolní komory Parlamentu ČR pro vydání policii a zbavení poslanecké imunity. Výbor vydání odhlasoval jedenácti hlasy. Zbylých osm poslanců z hnutí ANO se hlasování zdrželo. 

Opoziční strany, zejména Piráti, ODS, TOP 09 a STAN, chtěly hlasování o Babišovi a Faltýnkovi zařadit do programu schůze Sněmovny hned před hlasování o důvěře vládě, kterou nakonec Babišův kabinet podle očekávání nedostal. Proti však byla kromě hnutí ANO i ČSSD, SPD a KSČM, které chtěly nejdříve hlasovat o důvěře menšinové vládě. 

Hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka se nakonec dostalo na program schůze Poslanecké sněmovny jako první bod jednání dolní komory Parlamentu ČR, které začne v pátek 19. ledna o devíti hodin ráno. Hnutí ANO už deklarovalo, že své poslance nevydá, protože k tomu nevidí jediný důvod. Kauza Čapí hnízdo, kvůli které je už jednou stíhala policie, je podle nich minimálně podezřelá. Nepřesvědčila je ani závěrečná zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodu (OLAF), ve které se jasně píše, že mohlo dojít k dotačnímu podvodu a že evropské peníze na Farmu Čapí hnízdo byly získány neprávem.

Jak to ale vypadá, tak hnutí ANO bude nejspíš jediné, kdo bude hlasovat proti vydání jejich poslanců. Pro vydání Babiše a Faltýnka jsou jednoznačně ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD a STAN. Důležité však budou hlasy SPD a KSČM. Předseda SPD Tomio Okamura už dříve ujišťoval, že jeho hnutí nevidí důvod pro to, aby Babiš a Faltýnek nebyli zbaveni imunity. KSČM čekala na policejní žádost. Poslanec komunistů Jiří Dolejš prohlásil, že policejní žádost obsahuje pádné argumenty pro to, aby byli Babiš s Faltýnkem imunity zbaveni. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Čapí hnízdo Poslanecká sněmovna poslanecká imunita

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy