Středočeská ČSSD chce do čela strany Hamáčka, Vysočina nepodpořila nikoho

Kladno/Jihlava - ČSSD, která utrpěla v parlamentních volbách porážku, si nového předsedu zvolí na sjezdu v Hradci Králové 18. února. Středočeská ČSSD dnes na tento post nominovala místopředsedu Sněmovny Jana Hamáčka. Sociální demokraté na Vysočině nepodpořili žádného z kandidátů na předsedu ČSSD.

Krajská konference dnes jednala v kladenském Dělnickém domě. "Na místopředsedy nominovala Miroslava Krejčíka a Ondřeje Veselého," uvedla tajemnice středočeských sociálních demokratů Monika Čapková. Krejčík je bývalý šéf vojenské tajné služby, Veselý poslanec za Jihočeský kraj.

Hamáček je předsedou středočeské sociální demokracie. "Moc děkuji mé domovské středočeské ČSSD za podporu na předsedu sociální demokracie," uvedl dnes odpoledne na twitteru.

Nominaci Hamáček přijal na jednání sociálních demokratů v domovské Mladé Boleslavi 8. ledna. Tehdy uvedl, že strana bojuje o přežití a on ji chce znovu postavit na nohy. O nejvyšší stranickou funkci se hodlá ucházet také poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk a webu denik.cz i Krejčík. Deník Právo minulý týden uvedl, že o podporu na šéfa strany hodlá na krajských konferencích požádat také zastupitel a ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl.

Na post předsedy navrhly Hamáčka například karlovarská nebo pražská organizace. Naopak moravskoslezští sociální demokraté nebudou na předsedu ČSSD nominovat žádného z uchazečů.

Nejvíc hlasů od delegátů na dnešní krajské konferenci ve Větrném Jeníkově dostala dvojice Hamáček a Krejčík, ale ani u jednoho nebyla shoda nadpoloviční. "Bude tedy na jednotlivých zástupcích kraje, jak na sjezdu budou hlasovat," řekl krajský předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál.

O dříve zmiňované možnosti kandidatury nestraníka hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka na předsedu ČSSD podle Krčála konference nejednala. "Bohužel ten návrh na předsedu se neujal v žádném kraji a nedostal většinovou podporu," uvedl.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Hamáček Středočeský kraj Kraj Vysočina Miroslav Krejčík (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy