Zelení chtějí na Hrad Drahoše. Bude důstojným prezidentem, znělo na sněmu

Česká Třebová - Strana Zelených podpořila v druhém kole prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Zelení jsou v kontaktu s jeho týmem, dobrovolníci pomáhají v kampani. Na právě probíhajícím sjezdu v České Třebové si zájemci mohou brát placky či plakáty, kterou podporují Jiřího Drahoše do funkce prezidenta.

"Věříme, že bude důstojným prezidentem, bude respektovat ústavu, zákony. Je si vědom všech skutečných výzev současné doby," řekl Matouš Vencálek, člen předsednictva.

Zelení kritizovali další možné zapojení ČR do iniciativy 16+1, známé také jako spolupráce Číny a zemí střední a východní Evropy. Podle Zelených má kromě ekonomických cílů také docílit narušení jednoty EU. Strana rovněž vyzvala vládu, aby odmítla jednorázové plastové výrobky ve svém programovém prohlášení a podpořila alternativní výrobky šetrné k životnímu prostředí.

"Zelení také vyslovili podporu polským ženám, které namísto očekávané liberalizace legislativy musí opět čelit hrozbě dalšího zpřísnění již tak velmi přísného potratového zákona, jelikož polský Sejm minulý týden návrh směřující k liberalizaci tamní potratové legislativy zamítl," uvedl Vencálek.

Strana v sobotu zvolila nového předsedu, je jím starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. Dříve působil jako vysokoškolský pedagog, vystudoval biologii. První místopředsedkyní se stala Magdalena Davis, bioložka a manažerka v oblasti životního prostředí.

Ve sněmovních volbách loni v říjnu strana obdržela 1,46 procenta hlasů, nezískala státní příspěvek. Poté její předseda Matěj Stropnický rezignoval. Do Sněmovny se dostala pouze jednou, a to v roce 2006. V současnosti má zastoupení v Senátu a také na krajské a komunální úrovni.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Jiří Drahoš prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 27 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy