Drahoše podpořil v Brně plný sál, zněly vtípky na účet Zemana

Brno - Příznivci Jiřího Drahoše dnes zaplnili sál brněnského kulturního sálu Semilasso. Na pódiu se prezidentský kandidát sešel poprvé po prvním kole s bývalými soupeři Michalem Horáčkem, Markem Hilšerem a Pavlem Fischerem.

"Jdu do boje a vyzývám vás všechny, musíme to dát. Běžte k volbám a volte kohokoliv, jen ne Miloše Zemana," řekl Drahoš na závěr hodiny strávené v Semilasse. Je přesvědčen, že Zeman nemá sílu vést republiku v dalších letech tam, kam by bylo potřeba. "Věřím, že já sílu mám a povedu zemi," prohlásil Drahoš.

Na dotazy lidí v sále odpovídal zhruba 20 minut, v další části jej přišli podpořit také umělci či politici. Mimo jiné prohlásil, že na Zemanovu kampaň, která ho spojuje s migranty a hlásí, že "tahle země je naše", odpověděl Zemanovým spolupracovníkům Vratislavu Mynářovi, Martinu Nejedlému a Jiřímu Ovčáčkovi, že tahle země není jejich. "Ale je naše," dodal Drahoš.

Na přání jednoho z diváků o vyšlapání nové stopy po Zemanovi zavtipkoval, že se ženou jezdí na běžkách rád, ovšem nikoliv s trekovými holemi. Narážel tak na fotografii, na níž se před rokem objevil Zeman na běžkách.

Současný prezident bude dnes v první televizní debatě na Nově, kam Drahoš nepřijde. "Jsem radši s vámi, než bych bezcílně čtyřikrát debatoval s ním," uvedl Drahoš.

Jako první ho na pódium přišli podpořit podle jeho slov "spoluprotikandidáti" Hilšer, Horáček a Fischer. "Ani na sekundu jsem neváhal, komu předat srdce, které má donést na Hrad. Je to opak nenávisti, zloby a pohrdání. V Jiřím Drahošovi vidím naději, je to na rozdíl od Zemana muž budoucnosti," řekl Hilšer.

Drahoše na pódiu podpořila také řada umělců či politiků. Například zpěvák Ondřej Ruml, primáš Hradišťanu Jiří Pavlica, herec Bolek Polívka, zpěvačka Marie Rottrová či divadelníci Břetislav Rychlík a Petr Oslzlý. Z politiků přišli lidovecký senátor Zdeněk Papoušek a jeho stranický kolega, náměstek brněnského primátora Petr Hladík.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Jiří Drahoš prezidentská kampaň Miloš Zeman Marek Hilšer

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy