Zeman si v debatě podal Korantenga. Pak řekl, co udělá, když vyhraje

Praha - V neděli večer začala první prezidentská debata před druhým kolem prezidentských voleb. Z duelu obou uchazečů o Pražský hrad nakonec sešlo, protože do studia dorazil pouze prezident Miloš Zeman. Ten tak v rozhovoru hodnotil své pětileté období ve funkci prezidenta a argumentoval, proč by měli voliči právě jeho.

"Pokud se Jiří Drahoš rozhodne debaty nezúčastnit, TV Nova odvysílá hodinový rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem, který bude moderovat Rey Koranteng," napsala EuroZprávám.cz tisková mluvčí TV Nova Jana Ondrejechová záměr televize. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš vskutku pozvání do televize odmítl, proto nejsledovanější televize v České republice přistoupila na plán B - hodinový rozhovor s Milošem Zemanem. 

Jiří Drahoš už dopředu avizoval, že se hodlá z časových důvodů objevit pouze ve dvou televizních debatách. Svou účast potvrdil televizi Prima, která prezidentskou debatu odvysílá v úterý 23. ledna od 20:15. Poté se s Milošem Zemanem setká v České televizi, konkrétně ve čtvrtek 25. ledna od 20 hodin. Na druhé straně současná hlava státu přijala pozvání hned do čtyř televizí. Svůj hodinový rozhovor absolvuje také na TV Barrandov, kam rovněž Drahoš pozvání nepřijal. Ten televize Jaromíra Soukupa plánuje na pondělí. Prezident Zeman se tak ve dvou dnech zúčastní dvou rozhovorů, kde bude pouze on sám. Co se probíralo v nedělní debatě na TV Nova?

"Já zásadně nesázím," odpověděl Miloš Zeman na otázku moderátora TV Nova, který se jej zeptal, kolik by si vsadil na svou výhru v prezidentských volbách. "Zajímavé je, že to zatím vypadá na remízu. Každý hlas aktivního voliče proto může rozhodnout," vyzýval občany prezident. Miloš Zeman se na začátku rozhovoru rozhodl, že se nebude během interview bavit o svém protikandidátovi Jiřím Drahošovi. "Nebudu se v nepřítomnosti pana Drahoše k němu vyjadřovat. Užijeme si to ve dvou debatách," ujistil Zeman.

Co si hlava státu nejvíce vybavuje za svůj pětiletý pobyt na Pražském hradě? Překvapivě se zmínil i o rozkladu ČSSD. "Chápejte, že jsem tu stranu vedl osm let. Tehdy jsem ji ve volbách vytáhl na 32 %. Nyní spadli na sedm procent. Z osobních důvodů mi to bylo líto. Rád však vzpomínám na setkání s občany," zhodnotil své funkční období Miloš Zeman, jenž také připomněl, že některé jeho výroky nebo chování, které jsou terčem kritiky, dělá rád. "Ve většině případů je to spontánní. Pokud bych ale ve volbách vyhrál, pak bych byl méně nafoukaný," shrnul prezident.

Jaké bude směřování České republiky, pokud prezident Zeman mandát obhájí? "Českou republiku si nedokážu představit ani mimo Evropskou unii, ani mimo Severoatlantickou alianci. Chtěl bych ale, aby se o tom mohli lidé, kteří mají jiný názor, také vyjádřit," uvedl prezidentský kandidát Zeman.

"Dodnes jsem pro přijetí eura, ale jako prezident mám hájit národní zájem, proto jsem před několika lety změnil názor, kvůli krizi v Řecku," popsal Miloš Zeman svůj názor na společnou evropskou měnu. Hlava státu také prozradila, že by v případě svého znovuzvolení odmítla podepsat tzv. Dublin 4, což je nově připravovaný zákon Evropské unie ohledně azylové politiky.

Jakou má prezident Zeman vizi na dalších pět let, pokud bude zvolen? "Ví se o mně, že jsem podporoval přímou volbu prezidenta, starostů, primátorů a hejtmanů. To je totiž součástí tzv. aktivního občanství. Přináší to však také nepopulární věc – volební povinnost. Ta je například v Belgii, Lucembursku nebo Austrálii. Voliči mají mít práva, ale i povinnosti. Za první republiky to fungovalo," uvedl v rozhovoru Miloš Zeman, podle kterého by se měla povinná účast voličů při volbách opět zavést.

Co se týká spolupracovníků, kterými se prezident Zeman na Hradě obklopuje, pak přiznal, že pokud by byl zvolen, tak by si s nimi promluvil o tom, zda budou ve funkcích pokračovat. Zastavil se i u kancléře Vratislava Mynáře, konkrétně u jeho prověrky. "Veřejnost však kupodivu neví, že kancléř prezidenta nemusí mít bezpečnostní prověrku. Uznávám, že by ji měl mít. On si však nesmyslně řekl o nejvyšší stupeň - přísně tajné. Teď se soudí. Dobře mu tak," prozradil s úsměvem o Mynářově prověrce prezident.

Miloš Zeman také prozradil, jakým směrem by se měla Česká republika ubírat v domácí politice. "Česká republika by měla směřovat ke skandinávského modelu sociálního státu, který je považován za jeden z nejlepších," přeje si hlava státu, která má v případě neúspěchu v prezidentských volbách jasno o tom, co bude dělat po skončení svého mandátu. "Mám houpací křeslo a zásobu knih. Upřímně by mi to bylo líto, ale respektoval bych vůli voličů," řekl na závěr interview Miloš Zeman.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Jiří Drahoš EU (Evropská unie) prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

před 39 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fica operovali 5 hodin. Je stabilizovaný, jeho stav je vážný

Operace slovenského premiéra Roberta Fica trvala pět hodin. Nyní je jeho zdravotní stav stabilizovaný, ale stále velmi vážný, a proto zůstává na jednotce intenzivní péče. Dnes to uvedla na tiskové konferenci ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 4 hodinami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Svět reaguje na atentát na Fica. Zelenskyj útok odsoudil

Na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica zareagovali i světoví politici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že násilí by se nemělo stávat normou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy