Imunitní výbor řeší kauzu Opencard. Svoboda bude hlasovat pro své vydání

Praha - Poslanec a bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) bude hlasovat pro své vydání k trestnímu stíhání. Jde o případ pražské městské karty opencard, jejíž počátky spadají do období působení primátora ODS Pavla Béma.

"Jsem přesvědčen o tom, že není možné stíhat zastupitele za to, že hlasoval a rozhodoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," uvedl Svoboda po dnešním slyšení před členy mandátového a imunitního výboru.

Politické rozhodování podle něho není čistě ekonomické, je třeba hodnotit i prospěšnost pro obyvatele. "Rozhodování o tom, jestli vyhodím miliardu za to, že zruším z hodiny na hodinu opencard, nebo že se pokusím ji zachránit, je rozhodování těžké. Jsem přesvědčen, že jsme politicky rozhodli správně," zdůraznil Svoboda.

Státní zástupce Tomáš Lejnar, kterého výbor rovněž vyslechl, se nedomnívá, že Svobodova kauza by byla politická. "Toliko je prostě předmětem trestního řízení politické rozhodnutí. Tak v tomto směru ano," řekl novinářům. Zpravodaj výboru Petr Gazdík (STAN) ale o politických motivech mluvil, Svoboda je stíhán v souvislosti s rozhodnutím městské rady. Osobně bude, jak uvedl, proti Svobodovu vydání ke stíhání.

V minulém volebním období Sněmovna Svobodu vydala. Předloni ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku. Proti verdiktu se odvolal. Pokud by Sněmovna Svobodu ke stíhání nevydala, odvolací soudní řízení by mohlo pokračovat až po skončení jeho mandátu.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda Opencard Poslanecká sněmovna Petr Gazdík Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy