Liberecká ČSSD navrhuje na předsedu Hamáčka a starostku České Lípy Žateckou

Liberec – O křeslo šéfa ČSSD bude na mimořádném sjezdu strany v únoru kandidovat starostka České Lípy Romana Žatecká. Její nominaci dnes podpořila většina delegátů krajské konference v Liberci. 

Delegáti podpořili i kandidaturu současného místopředsedy Jana Hamáčka, kterého už do čela strany nominovala pražská, středočeská nebo karlovarská ČSSD.

Děkuji @CSSD v Libereckém kraji za nominaci na předsedu sociální demokracie. #ZaSilnouAsebevedomouCSSD

— Jan Hamáček (@jhamacek) 23. ledna 2018

Dvaapadesátiletá Romana Žatecká je absolventkou Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy, členkou ČSSD je od roku 2006. Od roku 2010 je českolipskou zastupitelkou a od roku 2014 starostkou města. Od roku 2012 působí i v krajském zastupitelstvu.

"Svoji nominaci jsem zvažovala do poslední chvíle. Jestli se zařadím do proudu aktuálně 25 uchazečů o post místopředsedy, nebo budu kandidovat na funkci nejvyšší. Byla to volba uvážlivá, myslím si, že i ženy mají do vedení politické strany co přinést," řekla ČTK ke své kandidatuře Žatecká. ČSSD podle ní potřebuje nové tváře i nové myšlenky. Po porážce v říjnových parlamentních volbách je podle ní strana rozložená a tak nejistá, že už téměř čtyři měsíce žádným způsobem nekomunikuje navenek.

"Nejsme schopni si říct, jak se zvedneme, co budeme dělat, jak to budeme dělat a jaký bude náš cíl," poznamenala. I to byl důvod, proč se nakonec rozhodla kandidovat do čela sociální demokracie. "Jsem nová tvář pro celostátní politiku s 12letou zkušeností v komunální politice a v krajské politice. Nejsem spojená s nikým a jsem schopna přinést nové myšlenky, umím komunikovat s lidmi a mým cílem je udržet a získávat nové voliče," dodala Žatecká.

O podporu se neúspěšně ucházel i bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík. ČTK o tom informoval krajský předseda Jan Mečl.

O funkci předsedy se dosud přihlásili poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk, současný místopředseda strany a Sněmovny Hamáček a také Krejčík. Toho nedávno na své konferenci nominovali ostravští sociální demokraté. Zároveň podpořili i kandidaturu někdejšího jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Romana Žatecká (ČSSD) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy