Radikál Bartoš dostal další podmínku, u soudu parafrázoval Horákovou

Praha - Předseda krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš dostal dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou za popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa. Dnešní rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 není pravomocné.

Hrozilo mu šest měsíců až tři roky vězení, státní zástupkyně navrhovala trest v dolní polovině sazby.

Soudkyně Pavla Hájková uznala tvrzení obžaloby, že Bartoš vydával protižidovské knihy a ve svých projevech, článcích nebo komentářích na internetu přisuzoval Židům pouze negativní vlastnosti. Předkládal v nich překroucená, selektivně vybraná a neprokázaná tvrzení, kterými se snažil upevnit předsudky o škodlivosti židovského národa, imigrantů a muslimů. Bartoš vinu popírá, hájí se tím, že má právo na "svobodný projev". K soudu ho dnes přišel podpořit například neúspěšný kandidát z prvního kola prezidentské volby Petr Hannig.

Bartoš dnes před soudem parafrázoval vystoupení, s kterým ve své závěrečné řeči v roce 1950 vystoupila Milada Horáková před odsouzením k trestu smrti za velezradu a vyzvědačství. Konstatoval, že obžaloba ho má zastrašit a donutit se stáhnout z politického života. Soudkyni vyzval, aby ustála tlak a v plném rozsahu ho obžaloby zprostila.

Obhájce při závěrečné řeči odkazoval na některá literární díla i autory, ale také na rozhodnutí saského soudu, který v prosinci umožnil nadále prodávat modely šibenice určené mimo jiné pro kancléřku Angelu Merkelovou. "Co je legitimní v Německu, by snad mělo být v Česku trestným činem?" uvedl. Stát by podle něj neměl vést se svými občany politické procesy, protože tím podkopává svou legitimitu.

Státní zástupkyně Zdeňka Galková měla naopak za to, že všechny skutky byly objektivně zdokumentovány. "Obžalovaný je ani nerozporuje, pouze se dovolává na svobodu slova a projevu," uvedla. Argumentovala tím, že toto právo není a nemůže být bezbřehé. Bartoše podle ní nemůže ospravedlnit to, že se pasuje do pozice investigativního novináře a předsedy politické strany.

Justice už Bartoše potrestala roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku.

Související

Martin Kupka

Opozice vyzývá Babiše ke stažení stavebního zákona: Je to nekoncepční hybrid

Opozice vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stáhl stavební zákon z dnešního jednání vlády. Považuje ho za nepřipravený a nekoncepční, řízení podle ní neurychlí. Vláda by měla zákon vrátit do mezirezortního připomínkového řízení. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci opozičních stran. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za přípravu zákona odpovídá, takový krok zásadně odmítá.

Více souvisejících

Adam B. Bartoš soudy Antisemitismus Národní demokracie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy