Napadení novináře je nepřijatelné, shodují se politici

Praha - Včerejší oslava ve štábu prezidenta Miloše Zemana se krapet zvrhla, protože někteří příznivci současné hlavy státu slovně a místy i pěstmi napadali přítomné novináře, zejména fotografy a kameramany. Útok agresorů na sociálních sítích ostře odsoudili nejen novináři, ale také politici.

Incident, který se stal v Top Hotel Praha, kde měl Miloš Zeman štáb a kde s příznivci sledoval, jestli bude opět zvolen prezidentem České republiky, na sociálních sítích odsoudili kromě novinářů také politici. Na twitterovém účtu se ohradil například bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který napadení považuje za nepřijatelné.

Slovní a fyzické útoky na novináře či jejich rodiny jsou nepřijatelné. A neomlouvá je v žádném případě ani povolební euforie. Novináři musí mít možnost dělat svoji práci svobodně a beze strachu, je to důležitá podmínka fungování demokracie.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 28. ledna 2018

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek na Twitteru zdůraznil, že odmítá politiku strachu.

Odmítám včerejší verbální a fyzickou agresi na novináře. Odmítám zastrašování a urážení novinářů. Odmítám politiku strachu.

— Jan Bartošek (@honzabartosek) 28. ledna 2018

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil je zklamaný, že se od tohoto incidentu nedistancoval prezident Miloš Zeman. 

Napadání novinářů za jejich práci je absolutně nepřijatelné.. Od prezidenta Zemana ale bohužel nemůžeme očekávat, že by se od takovéhoto chování distancoval. https://t.co/bXWrytyDL3

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 27. ledna 2018

Europoslanec za ANO Petr Ježek, který však hnutí kvůli neshodám opustil, na Twitteru poznamenal, že na útoky na novináře doplatí nakonec všichni.

Ne každý novinář je na Pulitzerovu cenu a The Economist je jen jeden. Ale naše novodobá historie vícekrát ukázala, že na útoky na novináře (a naopak upřednostňování některých), doplatí nakonec všichni.

— Petr Ježek (@JezekCZ) 28. ledna 2018

Situaci komentoval i politický komentátor Jindřich Šídlo, který si vypůjčil text kapely Kabát z písně Pohoda. 

Když se u nás chlapi poperou, tak jenom nožem anebo sekerou.

— Jindrich Sidlo (@jindrichsidlo) 27. ledna 2018

Na tento příspěvek mu odpověděl šéfkomentátor České televize a hokejový expert Robert Záruba, jenž je přesvědčený, že zrovna útok na kameramana je zbabělý.

Spíš ten tuhej mráz ... Napadnout kameramana je ten nejzbabělejší výpad ve vztahu k médiím. Kameraman se nemá jak bránit, za každé situace má za úkol točit do poslední chvíle a v případě pádu se snaží uchránit víc drahou kameru než sebe.

— Robert Záruba (@robertzaruba) 27. ledna 2018

Oficiální stanovisko vydala i Policie ČR, která na twitterovém účtu potvrdila, že se incidentem zabývá pražská policie. 

Incidentem v pražském TOP HOTELu se na základě informací z médií zabývají pražští policisté, v tuto chvíli bez konkrétní právní kvalifikace.

— Policie ČR (@PolicieCZ) 27. ledna 2018

Agresoři napadali novináře a častovali je nadávkami typu "novinářské hyeny". Celý incident zaznamenala redaktorka Seznam Zprávy Pavlína Kosová, po které se také jeden z příznivců Miloše Zemana ohnal.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Policie ČR Twitter politici Napadení novinářů ve štábu Miloše Zemana (27.1.2018) Karel Slezák

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy