Šéf ČEZu po boku Zemana? Nešlo o politické angažování, odmítá firma spekulace

Praha - Ve štábu znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana byl přítomen tak generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, což vyvolalo otazníky. Energetický gigant se brání vyjádřením, že to nelze považovat za politicky angažované.

Beneš pro server iRozhlas už o víkendu odmítl, že šlo o nevhodné gesto. "Tykám si s Milošem Zemanem od počátku 90. let. V té době on začínal a já jsem s ČEZ neměl zdaleka nic společného," napsal serveru.

"Skupina ČEZ a jeho představitelé se vždy chovají apoliticky. Jednání generálního ředitele společnosti pana Daniela Beneše nelze považovat za politicky angažované. Nijak se osobně neangažoval v prezidentské volební kampani, byl pouze podpořit po skončení voleb prezidenta republiky a následně i pogratulovat k jeho znovuzvolení. Prezident republiky je hlavou státu - jedné z nejvyšších ústavních funkcí, ve které zastupuje všechny občany České republiky a stojí nad politickými stranami," řekl dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Média v posledních letech častokrát spekulovala o tom, že svůj vliv v ČEZ chce navýšit současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Například loni v lednu Babiš uvedl, že zástupci ministerstva financí, které tehdy vedl, v dozorčí radě firmy hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení firmy. Byli ale přehlasováni a dozorčí rada před Vánocemi 2016 potvrdila ve funkci předsedy představenstva na další čtyři roky Beneše.

"Daniel Beneš se dlouhodobě cítí ohrožen v pozici ředitele ČEZ. Z těchto důvodů hledá silné spojence a jedním z nich by mohl být i prezident Miloš Zeman," domnívá se hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Související

ČEZ, ilustrační fotografie.

ČEZ se také chystá nabídnout tarif pod cenovým stropem

Energetická společnost ČEZ od dubna upraví svůj fixovaný tarif s cenami pod vládním stropem. Nabídne v něm nově ceny elektřiny a plynu pod stropem i pro tento rok, v dalších letech pak budou ceny dál klesat. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl šéf ČEZ Daniel Beneš. 
Petr Fiala

Fiala jednal s ředitelem ČEZ Benešem o chystané transformaci firmy

Premiér Petr Fiala (ODS) a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš spolu jednali o chystané transformaci společnosti. Cílem je získat větší státní kontrolu nad energetickými zdroji, napsal dnes předseda vlády na twitteru. Tématem diskuse byly také aktuální ceny elektřiny a konkrétní kroky k jejich snížení.

Více souvisejících

Daniel Beneš (ČEZ) ČEZ Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy