Šéfem hradního protokol je Kruliš, účastník havárie policejního supervozu

Praha - Šéfem protokolu se v Kanceláři prezidenta republiky stal Vladimír Kruliš (36). Ve funkci nahradil Miroslava Sklenáře, který se vrací do čínské CEFC. Kruliš dosud působil jako zástupce ředitele protokolu.

Sklenář ve funkci nahradil na začátku prosince 2016 Jindřicha Forejta, který oficiálně odešel ze zdravotních a osobních důvodů. Ve funkci už Sklenář působil za exprezidentů Václava Havla i Václava Klause. V odboru později pracoval i necelý rok za Zemana, kdy podle médií přišel proto, aby nahradil Forejta. S tím měl údajně spory.

V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky čínské firmy China Energy Company Limited (CEFC). Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem. Sklenář se nyní do CEFC vrací.

Kruliš má k prezidentovi velmi blízko, angažoval se i ve Straně práv občanů (SPO), kterou Zeman zakládal. Za SPO neúspěšně v roce 2016 kandidoval v krajských volbách ve Zlínském kraji, ve straně také působil jako místopředseda. Na počátku prezidentského mandátu Zemana v roce 2013 média psala o blízkém vztahu mezi Krulišem a prezidentovou dcerou Kateřinou. Od návratu Sklenáře na Hrad se mluvilo o tom, že by ho Kruliš měl časem nahradit. Na starosti měl především cesty Zemana do krajů.

Loni v květnu Kruliš havaroval jako spolujezdec při projížďce v policejním sportovním voze a vážně se zranil. Nehodu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, trestný čin podle ní spáchán nebyl.

Související

Vladimír Kruliš (foto: Martin Mikeška)

Zeman naznačil, že Kruliš zamíří do České národní banky jako kancléř

Prezident Miloš Zeman by přál České národní bance (ČNB) schopného kancléře a schopnějšího, než je ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš, nedokáže získat. Zeman to dnes řekl v Bělehradě novinářům na dotaz, jaké bude další Krulišovo působení po odchodu z Pražského hradu. Podle informací ČTK si ho za šéfa své kanceláře vybral guvernér ČNB Aleš Michl. Kruliš své další působení komentovat nechtěl.

Více souvisejících

Vladimír Kruliš Pražský Hrad prezidentská kancelář prezident čr Miloš Zeman Miroslav Sklenář

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy