Další pád nebo vzchopení se? ČSSD čeká důležitý rok

Praha - Bitva o post šéfa sociální demokracie vyvrcholí 18. února na mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové. Ať už bude předsedou či předsedkyní kdokoli, protože ve hře je i jediná zástupkyně ženského pohlaví, důležitý bude směr, jakým se strana bude ubírat.

Sociální demokracii nečeká nic lehkého. Po mizerném výsledku ve volbách, tradiční levicová strana získala pouhých 7,27 % hlasů, což neočekával ani nejzapřísáhlejší pesimista, nelze od oranžových reprezentantů očekávat nic jiného, než postupné vracení politického subjektu tam, kam patří. ODS si zažila podobný debakl před čtyřmi lety a nyní je druhou nejsilnější politickou stranou v zemi, i když ve volbách získala pouhých 11,32 % hlasů - takže se jedná o úspěch relativní. 

Ale co by za to ČSSD dala. Bude to na novém předsedovi či předsedkyni a novém předsednickém složení strany, jak bude nadále postupovat. Evidentně rozdělená sociální demokracie má na výběr několik variant, jako cestou se vydat. A jména některých kandidátů také naznačují, co by se od nich dalo očekávat. Největšími favority jsou asi mediálně nejznámější místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a statutární místopředseda strany a bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. 

O Hamáčkovi je známo, že je takovým politikem kompromisu. Na čem ale bude nejvíce záležet? Pravděpodobně na tom, po čem volají už roky někteří sociální demokraté - usmířit se s prezidentem Milošem Zemanem. Například Milan Chovanec šel osobně podpořit prezidenta do volebního štábu v Top Hotelu Praha, kde s ním poté oslavil vítězství v prezidentských volbách. Po usmíření volá také další kandidát - Jiří Zimola, mimochodem spolu s Milanem Chovancem, Jeronýmem Tejcem, Zdeňkem Škromachem a Michalem Haškem účastník lánské schůzky, kde se s prezidentem bavili o možném sesazení Bohuslava Sobotky z čela ČSSD.

Jaký má strana názor na Miloše Zemana demonstrativně sociální demokracie předvedla při první přímé prezidentské volbě. Oficiálním, stranickým kandidátem na prezidenta byl Jiří Dientsbier mladší, kterého však podporovala pouhá půlka strany. Druhá více věřila jejich bývalému předsedovi Miloši Zemanovi, který nakonec volby vyhrál. Bohuslav Sobotka po celou dobu své funkce premiéra měl k prezidentovi zvláštní vztah. Snažil se však působit profesionálně. 

Jisté je, že pokud bude zvolen předsedou Milan Chovanec nebo Jiří Zimola, pak se dá očekávat daleko rychlejší proces smiřování s prezidentem Miloše Zemanem, který koneckonců bude mít na mimořádném sjezdu sociální demokracie 18. února v Hradci Králové projev. Je také otázkou, kdo z kandidátů bude ochoten vyjednávat s hnutím ANO o případném angažmá ve vládě. ČSSD by se však měla soustředit na říjen letošního roku.

Politické strany čekají dvoje volby - senátní a komunální. Sociální demokracie bude obhajovat celkem 3773 z více jak šedesáti tisíc zastupitelských křesel. Při současném posílení voličských preferencí hnutí ANO při parlamentních volbách v minulém roce je však pravděpodobné, že sociální demokracie patrně oslabí i na této frontě. Aby toho nebylo málo, v říjnu letošního roku se ještě obměňuje třetina Senátu ČR. ČSSD v těchto volbách obhajuje jedenáct křesel. Nové vedení sociální demokracie tedy čeká opravdu nelehký úkol. Pokud totiž na obou frontách selže, pak její vzestup bude delší, než si sama představovala.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Hamáček Milan Chovanec Jiří Zimola Miroslav Krejčík (ČSSD) Romana Žatecká (ČSSD) Jan Jukl Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Hnutí ANO Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy