VZP klekne na Babišovy konkurenty? Ve zdravotnictví to dopadne stejně jako v případě finanční správy, upozorňuje člen správní rady

Praha - V nově složené správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která zaujímá 60% podíl na českém trhu, bude mít hnutí ANO osmnáct křesel ze třiceti možných. Opozice varuje, že dochází k jasnému střetu zájmů, jelikož Andrej Babiš dříve podnikal i ve zdravotnictví.

"Střet zájmu je tady evidentní. Správní rada VZP má několik nástrojů, kterými může prosazovat a zvýhodňovat nějaké vybrané hráče na trhu poskytovatelů zdravotní péče. Jedná také o odvolání a jmenování nového ředitele a schvaluje zdravotněpojistný plán," uvedl v debatě Českého rozhlasu člen správní rady za Piráty Zdeněk Hřib.  

Poslanec za hnutí ANO a rovněž člen správní rady VZP Miloslav Janulík v tom však žádný problém nevidí, protože členové hnutí ANO nemají v úmyslu zneužívat svého postavení. "Z mého pohledu tam je dostatečný počet rozumných lidí, kteří chtějí dělat rozumné věci," oponoval poslanec. Hřib však dodal, že nekritizují poměrné zastoupení zástupců ANO v radě, podle toho, jak dopadly volby. Uvedl však případ toho, zda jsou ony obavy ze střetu zájmů na místě. Fond Hartenberg, který je od roku 2017 ve svěřeneckém fondu, protože jej vlastnil Andrej Babiš. 

"Hartenberg koupil většinový podíl od provozovatele polikliniky v Modřanech, do které pražský magistrát pod vedením hnutí ANO nalil čtyřicet milionů na rekonstrukci a uzavřel novou smlouvu na deset let, v níž nejsou záruky, že tam bude poskytována zdravotní péče. To je to, na co se můžeme těšit," zdůraznil Hřib. "Vůbec netuším, co kde Hartenberg kupuje, ani mě to nezajímá. Správní rada má úplně jiné úkoly. Nastavuje směřování VZP, a to ve velmi obecných parametrech, konkrétními poliklinikami se nezabývá," vysvětlil poslanec hnutí ANO.

"Tady to bude stejný scénář jako v případě finanční správy, která zaklekla na Fau. Zde se zaklekne na konkurenty ve zdravotnictví," upozorňuje Hřib. Ten vzápětí také dodal, že střet zájmů se týká i samotného poslance Janulíka. "Podle zákona o VZP je pan Janulík jednoznačně ve střetu zájmů a za současných okolností by neměl ve správě vůbec sedět. Je totiž dodavatelem VZP, tzn., že poskytuje VZP služby a dostává za ně zaplaceno. Takoví lidé v radě sedět podle zákona nemohou," zdůraznil člen Pirátů. Poslanec hnutí ANO připustil, že se to řešilo před čtyřmi pěti lety a bude se to řešit nejspíš i nadále. "Jsem lékař, těžko ve správní radě může sedět třicet dělníků ze šroubárny," řekl svůj pohled na věc Janulík.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO VZP Andrej Babiš Piráti Miloslav Janulík Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy