Bují v Česku vazby na Rusko? Janda varuje před hrozbou, Zimola reagoval pro EZ

Praha - Analytik z think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda varuje před Jiřím Zimolou. Možný budoucí šéf ČSSD je podle něj napojen na Rusko. Co ho k takovému tvrzení vede?

Janda na svém Facebooku představuje spletitou síť lidí, v níž kromě Zimoly figurují i bývalý důstojník KGB Vladimir Jakunin, bývalý plukovník ČSLA Zdeněk Zbytek nebo prezident Miloš Zeman. Jak podle Jandy celá síť funguje? „Jak víme, Miloše Zemana seznámil s Vladimirem KGB Jakuninem Zdeněk Zbytek. Ten plukovník komunistické armády, který v roce 1989 navrhoval rozehnat demonstranty tanky.“ píše Janda na úvod.

Pak dále pokračuje v rozplétání údajných vazeb. „Pan Zbytek pak začal dělat business v Rusku. Dodnes sídlí v budovách ruské ambasády. Na přelomu tisíciletí začal pracovat na Miloši Zemanovi. Evidentně ho přivedl do rukou Vladimira Jakunina, kterého prý potkal "nad pivem". Miloš Zeman od té doby jezdí na Jakuninovy KGB/FSB teambuidlingy, kde útočí na Západ a kopíruje pohled Moskvy na Ukrajinu, či Sýrii.“

Následně již přechází ke zmíněnému Zimolovi. „Jenže pan Zbytek myslí dopředu. Začal pracovat na politicích, kteří by do budoucna mohli hrát roli spojenců Moskvy. Proto do Ruska jel například s tehdejším hejtmanem ČSSD Zimolou, který je znám z pokusu o lánský puč a je blízký Miloši Zemanovi.Jiří Zimola nyní kandiduje na předsedu ČSSD. Ve vedení sociální demokracie téměř jistě zakotví, otázka je jen jak vysoko.“ uzavírá Janda. 

Jiří Zimola to pro EuroZprávy.cz odmítl. "S ohledem na bohatou minulost pana Jandy nelze brát jeho tweety jako politologický materiál, obzvláště upozorňující na kultivaci, zcela vážně. Je to absolutní nesmysl." sdělil naší redakci Zimola. 

"Společně jsme se s kolegy jako členové delegace za Jihočeský kraj v rámci naší pracovní cesty v partnerském Jekatěrinburku zúčastnili vyhlášené mezinárodní akce Russian army expo, kam jsme byli pozváni sverdlovským gubernátorem." říká bývalý jihočeský hejtman. Podle něj měla návštěva i konkrétní výsledky.

"Přivezli jsme tam tehdy přes 30 českých podnikatelů, zástupce vysokých škol a turismu. Bylo to v době před uvalením ruských sankcí. Je to stejné, jako když na Zemi živitelce vyfotíte čínského velvyslance. Znamená to, že je agent?" uzavřel pro EuroZprávy.cz Zimola. 

Související

Více souvisejících

Jakub Janda (Evropské hodnoty) Jiří Zimola Vladimir Jakunin (exšéf ruských drah) Zdeněk Zbytek (podnikatel) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy