Zemanův sponzor promluvil: Mám smlouvu podepsanou prezidentem

Praha - Bývalý občanský demokrat a podnikatel Tomáš Hrdlička, jenž je známý svými kontakty v politice, odhalil svou roli v kampani Miloše Zemana v prezidentských volbách.

Tomáš Hrdlička byl léta pražský komunální politik, jehož jméno se pojí s érou primátora Pavla Béma. Poté, co vládu v Praze převzal občanský demokrat a nynější poslanec Bohuslav Svoboda o svůj vlil z velké části přišel. V současné době podniká v pohostinství. Podnikatel přiznal, že byl do jisté míry zapojený do prezidentské kampaně Miloše Zemana. Hrdlička serveru Aktuálně.cz sdělil, že na kampaň současného prezidenta přispíval už v roce 2013, tedy v prvních přímých prezidentských volbách. V letošním roce mu na kampaň přispěl zhruba 440 tisíci korunami. 

"Mám na to darovací smlouvu podepsanou panem prezidentem," uvedl podnikatel s tím, že zaplatil například za letáky podporující Miloše Zemana v době, kdy hlava státu prohlašovala, že žádnou kampaň nevede. "Kampani jsem se nevěnoval, nepatří do mé působnosti. Takže žádný komentář," sdělil serveru tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Hrdlička prozradil, že před pěti lety pomáhal s vervou zejména v připravování strategie. V letošním roce pouze daroval finanční prostředky rozdal několik rad prostřednictvím svého známého, hradního kancléře Vratislava Mynáře. "Angažovanost v rámci kampaně teď byla marginální. Symbolická ve smyslu, že jsem chtěl těm lidem, kteří to táhli a dělali, říct, že jsem tu a že tu budu, i když to nevyjde," prozradil bývalý komunální politik.

Financování kampaně prezidentského kandidáta Miloše Zemana dlouhodobě kritizoval také Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí. Volební tým prezidenta Zemana totiž celou dobu prohlašoval, že žádnou kampaň nevede, přestože se objevily billboardy podporující Miloše Zemana. Ukázalo se, že zadavatelem byl spolek Přátelé Miloše Zemana, jehož předsedou představenstva je hradní kancléř Vratislav Mynář.

Související

Bohuslav Svoboda, exprimátor Prahy

Exprimátor Svoboda se nemusí omluvit Rittigovi, potvrdil soud

Praha - Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se nemusí omlouvat Ivu Rittigovi. Lobbista tak bude muset uhradit Svobodovi náklady soudního řízení ve výši 10.400 korun plus další částku za odvolací řízení, která teprve bude stanovena. Dnešní verdikt Vrchního soudu v Praze je pravomocný.

Více souvisejících

Tomáš Hrdlička prezidentské volby 2018 Miloš Zeman inzerce billboardy Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 49 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy