Lessyho diskvalifikuje už způsob výběru, tvrdí ČSSD

Praha - Zrušení současného výběrového řízení na policejního prezidenta a vypsání nového je podle ČSSD jediným správným řešením v situaci, kdy postup při hledání nového šéfa policie kritizuje jak opozice, tak vládní ODS. Ve středu to uvedl stínový ministr vnitra sociální demokracie Jeroným Tejc.

ČSSD opakovaně několik týdnů poukazovala na netransparentnost výběru policejního prezidenta za podmínek nastavených ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). "Tvrzení ministerstva vnitra, že hodnotící komise je nestranná a nezávislá, nemůže být myšleno vážně," tvrdí Tejc.Stínový ministr vnitra ČSSD poukazuje na to, že část členů komise je přímo či nepřímo podřízena ministrovi vnitra. "O jejich samostatném rozhodování lze s úspěchem pochybovat. Celý proces je stejně nedůvěryhodný jako ministr Radek John," nešetřil kritikou na adresu místopředsedy vlády.Problematický proces výběru nového policejního prezidenta navíc podle Tejce zpochybňuje jeho autoritu. "Odpovědnost za tento stav věci i za vybranou osobu nese jednoznačně Radek John," dodal s tím, že jediným správným řešením v nastalé situaci je zrušení současného řízení a vypsání nového v souladu se služebním zákonem.Přesto je sociální demokracie podle Tejce připravena respektovat případné rozhodnutí ministra Johna a premiéra Petra Nečase (ODS) jmenovat policejním prezidentem Petra Lessyho, dosavadního šéfa jihomoravské policie. Nového policejního prezidenta hodlá ČSSD údajně hodnotit až na základě jeho práce.Podle KSČM je otázku výběru policejního prezidenta potřeba hodnotit ze dvou pohledů. "Za prvé z pohledu složení výběrové komise. Ta svým složením neodpovídala ani politickým, ani čistě odborným kritériím. Za druhé z pohledu výběru konkrétní osobnosti, tj. Petra Lessyho. Je otázkou, zda už má předpoklady pro výkon tak odpovědné funkce," uvedl ve středu předseda KSČM Vojtěch Filip.Komise uvažovala na funkci policejního prezidenta o třech kandidátech. Těmi byli Jiří Vorálek, Petr Lessy a Martin Červíček. Po psychologickém vyšetření a jazykových pohovorech posoudila možnost výběru a doporučila ministru Johnovi náměstka ředitele jihomoravské policie Petra Lessyho.Petr Lessy se narodil 18. srpna 1964 v Prostějově, vystudoval práva na Policejní akademii. Během kariéry u policie byl mimo jiné zástupcem velitele severomoravské policejní správy nebo šéfem pořádkové policie Moravskoslezského kraje v Ostravě a vedoucím územního odboru vnější služby ve Frýdku-Místku.

Související

Vít Rakušan Komentář

Vnitro na plakátech bojuje s dezinformacemi. Ale co v realitě?

Ministerstvo vnitra pod patronátem Víta Rakušana spustilo informační platformu Nenaletět.cz, která má sloužit pro veřejnost a informovat ji o aktuálních tématech i službách státu. Slovy samotného ministra vnitra má „informovat o tématech, která rezonují veřejným prostorem, a předcházet tak informačnímu šumu a nejasnostem.“ Tahle aktivita se zařazuje bok po boku dalším informačně-vzdělávacím snahám o zvyšování mediální gramotnosti a lepší informovanosti. Propagace formou letáků, tiskovin atd. přijde na nějakých 40 milionů a média si jí záhy zařadila do kolonky „boje proti dezinformacím.“

Více souvisejících

vnitro ČSSD

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 37 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy