Bartoš ostře: Tohle je na Ondráčkovi drsné

Praha - Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by bylo nejlepším možným řešením, kdyby Andrej Babiš netrval na své účasti ve vládě a našel místo náhradu. Otevřela by se tak cesta k možnému sestavení koalice staronové vládnoucí koalice. Prozradil také, co si myslí o Ondráčkově nominaci na post šéfa komise pro kontrolu činnosti GIBS.

V rozhovoru pro deník Právo se Ivan Bartoš přiklonil k názoru, že případné předčasné volby nejsou teď na pořadu dne, protože si Sněmovna konečně sedla a sněmovní výbory pracují na legislativě, což by byla škoda rozbíjet. Připustil však, že pokud by dlouhodobě vládla menšinová vláda bez důvěry a stále by platilo, že prezident předčasné volby během svého mandátu nikdy nevypíše, pak by stálo zato sehnat dostatečný počet poslanců a do předčasných voleb jít. 

Podle předsedy Pirátů by měl Andrej Babiš jako zodpovědný lídr netrvat na svém působení ve vládě. "Nechal by tam své ministry a fyzicky by tam nebyl. Tím by se uvolnila cesta ke KDU-ČSL, mohla by vzniknout koalice, kterou jsme znali z předchozího volebního období," nastínil jednu z variant Bartoš. Není to tedy dle jeho názoru tak, že vina je na ostatních stranách. "Na stole je naprosto reálná výzva od KDU-ČSL a zaznělo to od dalších politických stran, že to je právě osoba Andreje Babiše, která je problematická," shrnul předseda strany.

Ten zmínil i jednu z podmínek, kterou mají Piráti, aby šli do vlády s hnutím ANO. V takovém případě by hnutí ANO nesmělo mít ve vládě dominantní postavení a na ministerské posty nebudou jmenováni lidi s korupční minulostí. Rovněž odmítá tvrzení Babiše, že jsou Bartoš spolu se stranickým kolegou Jakubem Michálkem noví "Kalousci", jak je premiér v demisi nazval v rozhovoru pro Lidové noviny. "Když vám někdo dává konstruktivní kritiku, tak to Andrej Babiš chápe jako něco negativního," vysvětluje postoj Pirátů jejich lídr.

Bartoš se nakonec vyjádřil i k možnému zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu činnosti GIBS. "Přijde mi to drsný, že člověk s takovou minulostí jako pan Ondráček by měl být předsedou komise. Přijde mi úlet, že předsedou má být někdo, kdo ani nezalitoval minulosti. Má v hlavě, že rok 89 byl v pořádku, protože on byl jednající policista," vyjadřuje se poslanec k minulosti Ondráčka coby člena Pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti, který zasahoval proti demonstrantům při tzv. Palachově týdnu v lednu 1989.  

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Piráti Andrej Babiš Svoboda a přímá demokracie (SPD) KSČM Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy