Mediální přestřelka mezi šéfem zdravotnictví a odvolaným ředitelem FN Ostrava: Nebyla to msta. Stále jsem ředitelem, nic jsem nepodepsal

Praha - Poté, co ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch odvolal z čela Fakultní nemocnice v Ostravě tehdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, se spustila mediální přestřelka, která pokračuje dodnes.

"Jsem stále ve funkci. Nepodepsal jsem totiž žádné odvolání," uvedl pro iDNES.cz bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který byl 9. února odvolán současným ministrem zdravotnictví v demisi Vojtěchem Adamem z vedení Fakultní nemocnice Ostrava. "Bývalého ředitele Němečka jsem v pátek odvolal. Poslali jsme za ním domů dva lidi, našeho zaměstnance a nezávislého svědka, aby mu osobně doručili písemné odvolání z funkce. V 8.06 byl o situaci ústně informován, podíval se na dokument, ale odmítl jej převzít a podepsat. Podle zákona je ale i tak odvolání právně platné," potvrdil Vojtěch.

Ministr v demisi odvolal Němečka i kvůli tomu, že zaměstnancům za přesčasy nařizoval vybírat si volno, což mu umožňuje zákon. "Otázka je, jestli ta situace byla pozitivní. Já ty informace mám zkrátka jiné," uvedl Vojtěch v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Nějaká politická msta… já ani nevím, za co bych se panu Němečkovi politicky mstil. Není to nic osobního," ujistil šéf resortu zdravotnictví.

Někteří zaměstnanci si však stěžují, že nemocnici prozatím vede řadový lékař Evžen Machytka. "Po náhlém odvolání ředitele se obvykle vyhlašuje výběrové řízení a do nástupu nového člověka řídí organizaci statutární zástupce ředitele, případně jiný z jeho náměstků. Fakultní nemocnice jich má šest, ale ministr dal přednost řadovému lékaři Machytkovi," napsalo iDNES.cz několik lidí pracujících v nemocnici. Ti také upozornili, že Machytka byl téměř rok na nemocenské, kterou ukončil pár dní před svým pověřením vedením nemocnice. Navíc spoluvlastní soukromou firmu SuppMed na dodávky zdravotnického materiálu, ve které je i jednatelem.

"Myslím si, že personální změna není systémová věc, která by měla vliv na chod této země. Udělat dvě personální změny z mého pohledu není nic zásadního. Akceptuji tu kritiku, ale myslím, že jsem se rozhodl správně," vysvětlil ministr v demisi Adam Vojtěch, který odvolal jak ředitele FN Ostrava Svatopluka Němečka, tak ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou, kvůli údajnému napojení na lobbisty. Odvolaný šéf Němeček na svém twitterovém účtu poslal ministrovi Vojtěchovi jasný vzkaz: "Chaos, který vypukl ve FN Ostrava, svědčí o tom, že ministr Vojtěch dostal hračku, kterou nezvládá...," míní.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) ministerstvo zdravotnictví Svatopluk Němeček FN Ostrava

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy