Ostré projevy kandidátů na šéfa ČSSD: Nesmíme se stát Kosteleckými uzeninami

Hradec Králové - Kandidát na předsedu ČSSD Jan Jukl ve svém projevu na sjezdu strany v Hradci Králové odmítl vstup strany do vlády s Andrejem Babišem. ČSSD by se tím podle něj stala "Kosteleckými uzeninami české politiky". Další z adeptů, Miroslav Krejčík, řekl, že by mohl být pro ČSSD změnou.

ČSSD ze sebe podle Jukla, který je ředitelem městské knihovny v Poličce, musí strhnout nálepku korupce a klientelismu. "ČSSD musí udělat radikální posun v elementární důvěryhodnosti strany," řekl Jukl. ČSSD, kterou budoval Miloš Zeman v 90. letech, a která dokázala přesvědčit 30 procent voličů, zde již podle Jukla je, a to hnutí ANO. "Dokáže (ANO) oslovit 30 procent a pořád jí pomáhá Miloš Zeman. Jen Andrej Babiš vyměnil politické ideje za marketing," uvedl Jukl.

ČSSD by se podle něj měla otevřít světu a novým myšlenkám. Členy strany, kteří nebudou s výsledkem sjezdu spokojeni, vyzval k tomu, aby ze strany nedocházeli. Obrodu v ČSSD vidí v přijímání nových lidí do strany. Ti podle něj přijdou, ale jen když ČSSD nebude spojována s korupcí.

Krejčík v projevu řekl, že by sociální demokraty, jak uvedl, uprostřed bitvy osamocené, jako to udělal v půlce loňského roku před podzimními sněmovními volbami tehdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Krejčík se nezmínil o tom, jaký postoj by měla strana zastávat k případným jednáním s hnutím ANO o vládě. Krejčík rozebíral v projevu mimo jiné své motivace ke kandidatuře. Uvedl, že loni ČSSD a jejímu vedení stejně jako další členové a patrně i voliči přestal rozumět. "ČSSD je vnímána jako strana, která má velmi silný klientelistický systém, který odrazuje a dělá z ní stranu nevolitelnou," uvedl Krejčík. ČSSD podle něho ani neumí vysvětlovat vlastní program. "Potřebujeme se dostat na 15 a více procent, abychom mohli opět začít prosazovat v praxi svou politiku," dodal.

Kandidát na předsedu ČSSD Antonín Staněk nabídl důvěryhodnost, srozumitelnost a čitelnost. Sociální demokracii chce olomoucký primátor a poslanec vrátit jednotný hlas. "Bez důvěryhodnosti těch, co za ni mluví, strana nikdy neosloví ty, které jsme ztratili," uvedl. Připomněl pravidelný pokles voličů s tím, že příznivců od ČSSD odešlo průběžně přes milion.

Vrátit chce straně také jednotný hlas. "I na tomto sjezdu jsme viděli, že strana je myšlenkově, názorově a hodnotově pestrá," uvedl a označil to za devizu ČSSD. Navenek však podle něj musí strana vystupovat jednotně, i když si uvnitř zachová různorodost a osobitost. Voliči podle něj musejí ČSSD rozumět, vyzýval proto k čitelnosti zahraniční politiky či srozumitelnosti sociální. Zmínil například nutnost pracovat pro lidi na hraně chudoby, mimo jiné pro samoživitelky a mladé lidi, kteří chtějí zakládat rodinu.

Romana Žatecká chce sebevědomou stranu, které budou lidé věřit. Vládou s Babišem, který byl obviněn z podvodu a je evidovaným spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti, by ČSSD ztratila tvář, řekla v nominačním projevu delegátům dnešního sjezdu v Hradci Králové. "Pokud máme zastavit pád střemhlav k zemi, musíme udělat změnu," zdůraznila českolipská starostka Žatecká. Delegáti podle ní rozhodnou, zda ČSSD půjde novou cestou, nebo jen "mírně recyklovanou".

Související

Ilustrační foto

Předsednictvo ČSSD v pátek projedná kandidáty do vlády, už se spekuluje o jménech

Praha - V pátek odpoledne se sejde předsednictvo ČSSD, aby projednalo stranické nominace do menšinové vlády, kterou by sociální demokracie mohla vytvořit s hnutím ANO za podpory KSČM. ČTK to dnes řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Sociální demokraté by měli v kabinetu obsadit pět ministerstev a jména nominantů chtějí zveřejnit před vnitrostranickým referendem, které o vstupu do vlády rozhodne. Referendum začne v pondělí, výsledky budou známy 15. června.
Soudy, ilustrační fotografie

Útok na bezdomovce při sjezdu ČSSD? Kotrba už dostal trestní příkaz

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové potrestal pokutou politického analytika Štěpána Kotrbu za únorový útok na bezdomovce při hradeckém sjezdu ČSSD. Soud ho odsoudil trestním příkazem k peněžitému trestu 10.000 korun s náhradním trestem jednoho měsíce odnětí svobody pro případ nezaplacení peněžitého trestu. Upozornil na to server iDNES.

Více souvisejících

sjezd ČSSD (18.2.2018) ČSSD Jan Jukl Miroslav Krejčík (ČSSD) Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Romana Žatecká (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy