Tandem Hamáček-Zimola: ČSSD z politického dna přímo do vlády?

Hradec Králové - Statutárním místopředsedou ČSSD dnes zvolil sjezd strany Jiřího Zimolu. Bývalý jihočeský hejtman získal 335 hlasů, ve volbě porazil někdejšího brněnského primátora Romana Onderku, kterého podpořilo 134 delegátů. Zástupci sněmovních stran už gratulovali novému předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi.

Na pozice ve vedení ČSSD následně rezignovali všichni místopředsedové z původního vedení, tedy Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Birke a Petr Dolínek. O funkce místopředsedů by se mohly ucházet tři desítky kandidátů. Dnes se ale uskuteční pravděpodobně jen první kolo volby, případná další kola by se mohla uskutečnit další sjezdový den. Předběžně se plánuje údajně na 7. dubna.

Zimola byl dlouhodobým kritikem dosavadního vedení ČSSD, delegáty dnes zaujal mimo jiné projevem, při kterém část přednesl v růžových brýlích, jak podle něj situaci hodnotilo dosavadní vedení strany. Po volbě předsedy vystoupil na pódiu spolu s Hamáčkem a vyjádřil zájem o post jeho prvního zástupce.

"Se vší pokorou přijímám vaši důvěru a chci vás stejně jako Honzu (Hamáčka) ujistit, že na sebe beru závazek jasné týmové práce," uvedl po zvolení do funkce Zimola. Delegáty ubezpečil, že jejich důvěru bere jako závazek a udělá všechno pro to, aby se ČSSD zvedla ze dna a už v podzimních volbách přesvědčila občany, že má smysl ji volit.

"Blahopřeji Janu Hamáčkovi ke zvolení předsedou ČSSD. Přeji mu, aby si sociální demokracie pod jeho vedením byla vědoma své demokratické tradice a přispívala k respektování ducha ústavy a kvalitě parlamentní demokracie v naši zemi," uvedl v tiskovém prohlášení předseda ODS Petr Fiala. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že česká politická scéna si zaslouží autentickou levicovou demokratickou stranu. "A to říkám i přesto, že budu vždy jejím ideovým protivníkem," napsala na twitteru.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na stejné sociální síti uvedl, že očekává férové a korektní soupeření i spolupráci, tam, kde to programově a hodnotově je možné. Místopředseda lidovců Marian Jurečka napsal, že Hamáček musí stabilizovat ČSSD v nejednoduché době. "Přeji mnoho poctivých, uvážených a dobrých rozhodnutí," uvedl. Lidovci byli v posledním kabinetu spolu s ANO koaličním partnerem ČSSD.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil hovořil na twitteru o tom, že ČSSD pravděpodobně směřuje do vlády současného premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), na kterou tlačí i prezident Miloš Zeman. Naznačilo to podle něj to, že do druhého kola volby předsedy postoupil vedle Hamáčka také Jiří Zimola, přičemž oba jsou spíš nakloněni zapojení sociální demokracie do vlády. Hamáček ale trvá na tom, že by v ní neměl být trestně stíhaný politik.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik popřál ČSSD, aby Hamáček dokázal úspěšně pracovat v rámci strany i pro občany. Podle šéfa Starostů a nezávislých Petra Gazdíka přebírá Hamáček stranu v těžké době. "Doufám, že se mu podaří ji spojit, ne rozdělit. Těším se na spolupráci," uvedl na twitteru.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola Jan Hamáček sjezd ČSSD (18.2.2018) ČSSD Petr Fiala (ODS) Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy