Ostrá kritika Halíka! Je to nenávistný totalitář, kritizuje teologa autor hry Kingdom Come: Deliverance. Halík si to však nenechal líbit

Praha - Vývojář počítačových her Daniel Vávra, který v současnosti prorazil s hrou Kingdom Come: Deliverance, se opřel do předsedy Ústavního soudce Pavla Rychetského a teologa Tomáše Halíka. Nelíbí se mu jejich komentování současné politické situace.

Designérovi a spolumajiteli firmy Warhorse Studios, které nyní přišlo na trh s českou počítačovou hrou Kingdom Come: Deliverance, reagoval na nedělní pořad České televize Otázky Václava Moravce, kde se jako hosté postupně vystřídali předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a teolog Tomáš Halík. Daniel Vávra poté na své facebookové stránce oba pány nešetřil a tvrdě je za jejich vystoupení ve veřejnoprávní televizi zkritizoval.

"Nejdřív tam předseda Nejvyššího ústavního soudu Rychetský nálepkuje strany, co nemá rád, těmi nejhoršími přívlastky, následně řekne, že referendum je populistická blbost," uvedl v příspěvku Vávra, který reagoval na Rychetského slova, že předseda hnutí SPD Tomio Okamura se neměl stát místopředsedou Poslanecké sněmovny. Podle něj je to reprezentativní funkce státu a Okamura, jehož výroky jsou rasistické a xenofobní, tam nemá co dělat. "To je asi ta nezávislá nestranná justice, když soudce, který má posuzovat dodržování ústavy kecá do toho, co by v ní mělo být a koho nemáme volit," napsal nevybíravě scénárista her.

Daleko peprnější výrazy si však nechal na vystoupení vysokoškolského pedagoga a kněze Tomáše Halíka, který v pořadu prohlásil, že sociální sítě považuje za asociální, protože vytváří bubliny odlišných názorů. Halík také prozradil, že podle něj přímá demokracie ničí právní systém státu. "Jediný, kdo tady šíří nenávist, strach a paniku, je Halík. Ten Halík, který soustavně roky uráží kohokoliv, kdo s ním nesouhlasí, což je drtivá většina obyvatel této země. Ten Halík, který vypouští podobné soudy typu: "Dát hlas pro Zemana bych považoval za těžké morální provinění proti zájmům naší země," uvedl na Facebooku Vávra.

Podle vývojáře jde vidět, kdo je nenávistný, nedemokratický totalitář. "Jestli si mám vybrat mezi politickým vězněm Dukou, který nikoho nepomlouvá a pro svoje přesvědčení seděl ve vězení, a nomenklaturním kádrem Halíkem, který se měl za komunistů dobře a který s úsměvem na rtech šíří třídní nenávist, tak mám vcelku jasno," míní Daniel Vávra.

Server EuroZprávy.cz požádal Tomáše Halíka o reakci. Nakonec se k výrokům Vávry vyjádřil. "Sprosté urážky ( "nenávistný, nedemokratický totalitář") a zcela nepodložená tvrzení ("nomenklaturní kádr, který se měl za komunistů dobře a který šíří třídní nenávist"), vypovídají o panu vývojáři, jeho charakteru a zacházení s fakty, nikoliv o mně. On vlastně skvěle dokumentoval a potvrdil mou kritiku "fake news" na asociálních sítích: všechna svá tvrzení totiž čerpá právě z podvržených "alternativních životopisů" a jiných špinavých materiálů, vyrobených za účelem hanobení mé pověsti.

Do protikladu s Dominikem Dukou mne klást nemusí, protože právě s Dominikem jsem léta úzce spolupracoval v podzemní církvi, konkrétně ve skupině kolem Oty Mádra a Josefa Zvěřiny, kde jsem v době, kdy jsem měl zákaz působení ve svém oboru a cestování na Západ a byl neustále šikanován STB (a veden jako nepřítel státu), léta riskoval vězení jako tajně vysvěcený kněz, podílel se na organizovaní bytových přednášek a alternativního vzdělávání, na vydávání samizdatu, spojoval jsem náboženský, kulturní a politický disent a byl hlavním spolupracovníkem kardinála Tomáška - v tvrdé době, kdy se právě pomocí trojice kněží "v ilegalitě" (Zvěřina -Mádr - Halík) stal z opatrného hierearchy jedním z nejvýraznějších symbolů odporu proti totalitě," uvedl teolog Halík.

"Co dělal v té době pan Vávra, co o té době ví, co ví opravdu o mně? Byl někdy jako já celou noc vyslýchán STB a pak vyhozen z práce, když rezolutně odmítl spolupráci (a směl pak jen léčit alkoholiky), když má tak jasno o tom, jak jsme se měli za komunismu dobře? Nikoliv, pan Vávra se o pravdu nezajímá, přečte si jen na neseriózních pramenech lživé údaje a šíří je dál. Ano, přesně o tom byl včerejší pořad v Otázkách V. Moravce a pan Vávra je výmluvným dokladem toho, jak je jedovatý populismus nebezpečí, jak otravuje morální klima společnosti a dělá přesně to, co pan Vávra neprávem připisuje mně " uráží kohokoliv, kdo s ním nesouhlasí, šíří nenávist". Mají takoví lidé vůbec svědomí, umí se stydět a třeba se omluvit?" napsal pro EuroZprávy.cz vysokoškolský pedagog Tomáš Halík.

Související

Tomáš Halík

Halík promluvil o Schwarzenbergovi. Kníže podle něj ukázal důležitou věc

Za tři týdny od nadcházející soboty proběhne poslední rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel o uplynulém víkendu ve věku 85 let. Podrobnosti o smutečním obřadu prozradil kněz Tomáš Halík, podle jeho slov byl exministr zahraničí spojením noblesního, aristokratického a lidového člověka.

Více souvisejících

Tomáš Halík Pavel Rychetský Tomio Okamura Daniel Vávra

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy