Křesla se nevzdáme, vzkazují Okleštěk a Vondrák. Ani rozhodnutí Vildumetzové je neovlivnila

Ostrava/Olomouc - Ani rozhodnutí poslankyně hnutí ANO Jany Vildumetzové skončit jako hejtmanka Karlovarského kraje a nechat si jen poslanecký mandát neovlivnilo další dva hejtmany ANO se souběhem funkcí. Oba dál chtějí vykonávat oba posty.

Pozici hejtmana i poslanecký mandát si zatím ponechá jak moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, tak olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk. Souběh funkcí už před Vildumetzovou naopak ukončila středočeská hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která se naopak rozhodla vzdát poslaneckého mandátu.

Vondrák dnes řekl, že Vildumetzová byla v jiné situaci než on. „Už před volbou do Poslanecké sněmovny prohlašovala, že nechce tyto dvě věci kumulovat čili v tom byl asi ten zásadní rozdíl," uvedl Vondrák, který naopak opakovaně uváděl, že by si rád ponechal oba posty. „Má i tu jistou výhodu, že bydlí v Praze, takže pro ni bylo přirozené v té Poslanecké sněmovně zůstat," řekl o Vildumetzové.

Vondrák je přesvědčen, že zastávat dvě funkce má spíše pozitivní dopady. Poukázal na to, že s řadou ministrů může některé záležitosti probrat přímo ve Sněmovně. „Je to samozřejmě o volném čase a vypětí, které je samozřejmě vyšší, ale zatím nemám ten pocit, že bych musel takovéto rozhodnutí učinit," řekl hejtman Moravskoslezského kraje.

Olomoucký hejtman a poslanec Okleštěk ČTK řekl, že krok Vildumetzové nemá vliv na jeho rozhodování, jak naloží s oběma funkcemi. "Pro mě je tím rozhodným okamžikem vláda s důvěrou. Uvidím, jak to bude všechno vypadat a poté velice rychle učiním nějaké rozhodnutí," podotkl Okleštěk.

S hromaděním funkcí nesouhlasí předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, v minulosti vyjádřil naději, že si členové ANO se souběhem funkcí časem jednu vyberou. K témuž vyzvalo členy ANO i stranické vedení. Vondrák přesto neočekává, že by se na něj zvýšil tlak, aby se rozhodl pouze pro jednu z funkcí.

"Jsem schopen posoudit sám, kdy to má oprávnění a kdy ne. Jsem připraven, pokud se ukáže, že to bude mít nějaký negativní vliv na to co dělám tady nebo v Poslanecké sněmovně, zůstat v kraji. Zatím to ale takhle necítím," řekl Vondrák.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Ivo Vondrák (ANO).

Vondrák rezignoval. Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje bude Krkoška

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák v úvodu zasedání krajského zastupitelstva rezignoval na svou funkci. Původně mu hrozilo, že ho dnes zastupitelstvo samo odvolá. Vondrák, podobně jako někdejší ostravský primátor Tomáš Macura (oba zvolení za ANO) podpořili v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. 

Více souvisejících

Ivo Vondrák (hejtman) Ladislav Okleštěk (ANO) Jana Vildumetzová - kraje Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy