Zadlužení Češi? Průzkum ukázal hrozivá data

Praha - Podle průzkumu České bankovní asociace si Češi půjčují zejména od nebankovních společností nebo přímo od prodejců zboží. Při půjčkách jednají Češi impulzivně, protože nemají našetřeno a jejich ochota šetřit je takřka nulová.

Pro Českou bankovní asociaci (ČBA) zhotovila průzkum agentura NMS v únoru 2018 na 1030 respondentech. Sledovala se především míra a charakter využívání spotřebitelských půjček mezi občany. V současné době splácí jakýkoli úvěr 27 % českých občanů, z toho více jak třetina lidí splácí dvě a více půjček. Z minulosti má se splácením úvěru 37 % Čechů.

Na co si Češi nejčastěji půjčují? Nejčastěji na spotřební elektroniku (30 %), poté na bílé zboží (24 %), auto (22 %) nebo bytové zařízení (15 %). "Češi již nejsou tak zvyklí si šetřit na konkrétní nákup jako tomu bývalo dříve a jsou relativně více netrpěliví. Proto půjčkám dominuje spotřební zboží přímo od prodejců. Řada spotřebitelů má přitom dvě a více půjček což pochopitelně zvyšuje riziko platební neschopnosti a následnou nutnost konsolidace půjček," uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel ČBA PavelŠtěpánek.

41 % respondentů uvedlo, že si půjčilo kvůli výhodné splátkové akci. Jako důvod neochotu šetřit uvedlo 37 % lidí. Dalších 35 % dotázaných si půjčilo kvůli nedostatku financí. 

Průměrná výše půjčky zhruba 45 tisíc korun. Třetina lidí si půjčila více jak 100 tisíc a čtvrtina respondentů vzala úvěr maximálně do výše 10 tisíc korun. Ovšem  podle oficiálních statistik Poradny při finanční tísni představuje 85 % všech dluhů v exekuci dluhy do 10 tisíc korun. 

Třetina Čechů si podle průzkumu půjčuje rizikově a z toho 76 % si půjčilo od nebankovní společnosti nebo od prodejce zboží. Míra rizikového půjčování klesá s rostoucím vzděláním a vyššími úsporami domácnosti. "Jakkoli je podíl rizikových půjček relativně vysoký, dobrá zpráva je, že si čeští spotřebitelé začínají uvědomovat rizika, plynoucí z vyššího počtu spotřebitelských půjček a stále častěji přistupují ke konsolidaci svých úvěrů,"doplnil Štěpánek, kterého těší, že čtvrtina respondentů uvedla, že v platební neschopnosti využívá konsolidaci půjček.

Související

CZK

ČBA: Objem hypoték v únoru meziměsíčně vzrostl o 20 procent, sazby klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 7,9 miliardy korun. Proti lednu to znamená nárůst o 20 procent. Meziročně se objem hypoték snížil o 69 procent, je to ale zlepšení proti lednovému osmdesátiprocentnímu propadu. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování druhý měsíc v řadě klesala, snížila se na 5,9 procenta z lednových 5,93 procenta.
Ilustrační fotografie.

Neplatné bankovky máme stále v peněženkách, upozornila bankovní asociace

Lidé stále mají v peněženkách desítky milionů bankovek, jejichž platnost skončila letos v polovině roku. Nejvíce rozšířené jsou neplatné stokoruny, kterých v oběhu nadále zůstává 22 milionů, tedy zhruba třetina všech stokorun. Dnes na to upozornila Česká bankovní asociace. Ke konci června skončila platnost bankovek v hodnotě 100, 200, 500, 1000 a 2000 Kč vydaných v letech 1995 až 1999, které lze do poloviny roku 2024 bez poplatku vyměnit za nové v každé bance.

Více souvisejících

ČBA (Česká bankovní asociace) půjčky dluhy peníze úvěry

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy