Demokratická žumpa? Šílené, nestydaté. Ondráček to schytal ze všech stran. Tohle řekli Kalousek, Pospíšil, Herman, Gazdík a další

Praha - Komunista Zdeněk Ondráček odstoupil z pozice předsedy komise pro kontrolu GIBS. Ondráček uvedl, že neodstupuje kvůli "pár křiklounům" v ulicích, jak nazval pondělní protestní demonstrace tisíců lidí v některých městech proti jeho pátečnímu zvolení. Krok zdůvodnil svou bezpečností a bezpečností své rodiny. Pravici nazval v projevu ve Sněmovně demokratickou žumpou. Jeho slova vyvolala pořádný rozruch.

Ondráček pravici nařkl z toho, že její pojetí demokracie znamená, že on, jeho rodina i děti čelí silnému mediálnímu tlaku. Zvažoval prý, že požádá o policejní ochranu.

„Demokrat není nadávka, vy to slovo uplivujete," vzkázal Ondráčkovi předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Výhrůžky na jeho adresu odsoudil. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že chápe Ondráčkovy emoce a že je třeba být velkorysý, protože Ondráček je emočně rozjitřen.

„Když mluvíte o lynči, vzpomeňte na to, co v roce 1989 probíhalo," podotkl na Ondráčkovu adresu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ondráček před listopadem 1989 zasahoval jako člen pohotovostního pluku proti protirežimním demonstracím.

„Mluví sice poslanec Ondráček, ale slyšíme prokurátora Urválka z 50. let,“ komentoval Ondráčkův projev lidovecký poslanec Jan Bartošek.

„Zdeněk Ondráček nás právě nazval demokratickou žumpou. Díky. Od mlátičky mě to těší," přiznal poslanec TOP 09 Dominik Feri. 

„Jako předseda komise pro kontrolu GIBS byl výsměchem demokracii a lidské důstojnosti. Ale vedlejším efektem je, že většina nemocných poslanců přišla na jednání. To znamená, že všude okolo mě lidé chrchlají bacily...“ poznamenal poslanec Pirátů Ondřej Profant.

„Ondráček na svou funkci rezignoval. Děkuju všem, kteří vyšli do ulic, mají na tom svůj velký podíl. Ondráček byl ale jen důsledek. Zůstává příčina. Ve výbavě estébáků nebyl sice obušek, ale životy druhých ničili o to sofistikovaněji. A jeden z nich je náš premiér,“ nebere si servítky místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Zdeněk Ondráček označil demokratické strany za žumpu a včerejší demonstrace za davový lynč. Tímto svým výrokem potvrdil, že absolutně nechápe, co demokracie znamená. Nedivím se. On je zvyklý své názorové odpůrce buď urážet, anebo rovnou mlátit pendrekem,“ napsal na twitteru šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Uf, tak Ondráček mě jako součást pravice nazval dost drsně. Prý jsem demokratická žumpa. Ještě že jsme v parlamentu. Tady když vytáhne obušek a pude po mně, tak ho snad ochranka sejme,“ rýpnul si poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

„Komunista Ondráček mě a mé kolegy nazval ve Sněmovně demokratickou žumpou. Je to šílené, nestydaté, ale buďme šťastní, že žijeme v zemi, kde je svoboda i toto říkat. Hlavně komunisty nezakazujme a nechtějte, aby se přejmenovali. Takhle všichni víme, s kým máme tu čest,“ reagoval na Ondráčkova slova Jan Skopeček (ODS).

„Soudruh Ondráček pod tlakem svobodných občanů rezignoval. Výborná zpráva o síle veřejného mínění. Věci "přes čáru" neprojdou. Díky, lidi!“ zaradoval se někdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Komunista Ondráček nás nazval jako demokratickou žumpu. To mi lichotí,“ přiznal šéf STAN Petr Gazdík.

„Ondráček, KSČM i ANO pochopili, že tuto bitvu už nevyhrají. Děkuji veřejnosti, která včera sehrála v této věci významnou roli. A odhad: oběť KSČM bude bohatě odměněna a koal. partner ČSSD získá bonus v čele komise, uvedl lidovecký poslanec Marek Výborný.

„Všichni poslanci Pirátů sedí v lavicích s prstem na tlačítku, ale jak se ukazuje, děje se to, co chce hnutí ANO. To píšu jen proto, abychom nepřeceňovali váhu případně absence u Pirátů. My Zdeňka Ondráčka nevolili, a teď ho nedostaneme možnost odvolat. Byli to poslanci ANO a KSČM. Ti stejní, kteří se nakonec domluvili na jeho rezignaci,“ zdůraznil poslanec Pirátů Tomáš Vymazal.

„Na pozadí stávající politické situace a humusu, co někteří lidé dokáží vypustit z pusy, mám na nástupišti na Zličíně při příjezdu autobusu 100 s ceduli “Letiště Václava Havla” pocit prázdnoty. Jaký kontrast to byl k dnešním “lídrům”," poznamenal europoslanec Pavel Telička. 

„Komunistická arogance + kolaborace ANO > zvolení Ondráčka = nejlepší budíček pro spící společnost. Děkujeme, odejděte!“ uvedl k dění posledních dní šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Ondráčkovo dostoupení ocenil například někdejší europoslanec ČSSD Libor Rouček. „Ondráček odstupuje z postu předsedy pro kontrolu GIBS! Po demonstracích veřejnosti je to skvělá zpráva. Další člověk, který dělá České republice ostudu, je Tomio Okamura. I tady by se měly demokratické strany domluvit, vyvolat hlasování a z místa místopředsedy Sněmovny jej odvolat. Bude-li Babiš Okamuru dále bránit, nechť to všichni vidí. Doma i v zahraničí. Fašisté, jak říká ministr spravedlnosti Pelikán, do vedení parlamentu nepatří,“ poznamenal Rouček.

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Zdeněk Ondráček GIBS Zbyněk Stanjura Pavel Bělobrádek Miroslav Kalousek Jan Bartošek Markéta Pekarová Adamová Jiří Pospíšil Vlastimil Válek (TOP 09) Jan Skopeček (ODS) Daniel Herman Petr Gazdík Michael Žantovský Libor Rouček

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy