Babiš má strach? Kalousek a Pospíšil nešetří kritikou. Ozval se i novinář, o kterém se dnes ve Sněmovně hodně mluvilo

Praha - Část opozice navrhla, aby vláda bez důvěry nemohla činit nevynucené personální změny, Sněmovna dnes neschválila návrh programu mimořádné schůze k personální politice kabinetu Andreje Babiše (ANO) v demisi a o návrhu se tak ani hlasovat nebude.

Pro schválení programu hlasovalo 59 ze 154 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Většina poslanců se hlasování zdržela. Uskutečnění schůze nepodpořili členové dolní komory ANO, SPD a KSČM.

„Vládní koalice ANO, KSČM a SPD tento týden už podruhé neschválila program mimořádné schůze sněmovny. Předsedové Babiš a Okamura měli zjevně strach, že by na navržená témata diskutovali i někteří jejich poslanci. Fér to není, ale pochopit se to dá...“ posteskl si předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobně to vidí i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Andrej Babiš a jeho koalice očividně nechce, aby vládu kontrolovala Poslanecká sněmovna. Zamítnutím programu schůze, jak ho navrhla část opozice včetně TOP 09, znemožnila projednat zásadní kroky, které dělá vláda bez důvěry. "Čištění" ministerstev, úřadů, nemocnic a státních podniků bude pokračovat vesele dál, i když vláda nemá důvěru, takže za ní není není demokratická většina občanů České republiky,“ uvedl na facebooku.

„Zažíváme zásadní souboj o to, jak bude vypadat demokracie v České republice. Jde o to, aby tu nebyla tyranie většiny, protože demokracie musí myslet i na menšiny. Vidíme, kdo stojí na straně demokracie a kdo cynicky a bezskrupulózně chce uchopit moc, s kýmkoli za jakoukoli cenu,“ komentoval dnešní dění ve Sněmovně šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Už to zase udělali. Nedostal jsem možnost se vyjádřit k tomu, jak vládne kabinet v demisi bez důvěry. Už podruhé v jednom týdnu stejný scénář: mimořádná schůze, bez přednostního práva jsem mohl jen sedět a koukat," postěžoval si poslanec STAN Vít Rakušan. 

K jednání se vyjádřil i komentátor Alexandr Mitrofanov, jehož jméno dnes ve Sněmovně několikrát zaznělo. „'Mitrofanov je celý bez sebe, je vyřízený, že se Babiš narodil.' Babiš. Tak dost! Další propagaci nepotřebuji! Jsem v jádru skromný člověk. A jsem známý už dost,“ rýpnul si do šéfa ANO publicista.

„Dnes jste ve Sněmovně největší hvězda! Gratuluji. Jak říkal J.Paroubek: 'Nechci se Vás dotknout pánové,...ale kdo z Vás to má?',“ přidal se předseda STAN Petr Gazdík.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Andrej Babiš Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek Pavel Bělobrádek Alexandr Mitrofanov Petr Gazdík

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy