Ve Sněmovně bude dusno. Opozice chce od Babiše vysvětlení k Murínovi

Praha - STAN, TOP 09 i KDU-ČSL považují za nepřijatelné, aby trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO) zasahoval do vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Na dnešní mimořádné schůzi Sněmovny proto budou chtít od Babiše slyšet vysvětlení jeho návrhu zprostit ředitele GIBS Michala Murína služby. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka poznamenal, že Babiš musí vysvětlit, proč podle něj Murín představuje bezpečnostní riziko.

"Je pro nás nepřijatelné, aby trestně stíhaný premiér a vláda bez důvěry činili zásadní personální kroky ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jsme proti tomu, aby vláda bez důvěry takto ovlivňovala činnost policie," řekl novinářům šéf poslaneckého klub KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj musí Babiš poslancům vysvětlit, proč zahájil s Murínem kázeňské řízení. Pokud to bude nutné, měla by se podle něj mimořádná schůze konat bez přístupu veřejnosti.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka se vládní hnutí ANO chová jako na dobytém území a snaží se o nepřátelské převzetí České republiky. "Je třeba to odmítnout. Tak se možná může postupovat v banánové republice, ale ne v členské zemi Evropské unie," řekl.

Chvojka poznamenal, že GIBS je již měsíc pod velmi velkým tlakem, aniž by byly oficiálně známé důvody postupu Babiše. Situace podle Chvojky GIBS paralyzuje a ohrožuje fungování České republiky jako celku. Dodal, že veřejnost může mít důvodné podezření, že jde o politicky motivovaný pokus o ovlivnění justice a případně vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž je Babiš obviněn z podvodu.

Šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský ale vyjádřil pochybnosti o tom, že se podaří program mimořádné schůze schválit a tím i přijmout ve věci nějaké usnesení Sněmovny. "Vždycky se najde většina, v poslední době to byla většina ANO, SPD a komunistů, kteří zvedli ochranný štít před sebou a proti demokracii," řekl.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že komunističtí poslanci program schůze nepodpoří. "Podle našeho soudu jde o politikaření, jde o politický výstup, který má prospět našim politickým protivníkům," řekl.

Podle něj se záležitostí nemá zabývat plénum Sněmovny, ale komise pro kontrolu GIBS, která ale po odstoupení Zdeňka Ondráčka (KSČM) z funkce předsedy nemůže zasedat. "Dokud nebude ustaven příslušný orgán Poslanecké sněmovny, tak svolávání takových schůzí je pro nás zbytečné," řekl.

Piráti chtějí dnes navrhnout usnesení Sněmovny, které by svolalo jednání komise i bez zvoleného předsedy. "To, že komise nemůže zasednout pět měsíců po volbách, je skandální," řekl pirátský člen komise Mikuláš Ferjenčík.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Andrej Babiš Michal Murín Jan Bartošek Pavel Bělobrádek Jan Farský Pavel Kováčik Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy