Strana práv občanů si do čela zvolila lékaře Nečase a vrátila se k názvu Zemanovci

Praha - Dnešní mimořádný stranický sjezd Strany práv občanů (SPO), ve které je čestným předsedou prezident Miloš Zeman, dnes rozhodl, že stranu nově povede předseda zlínské organizace Lubomír Nečas. Nahradí tak senátora Jana Velebu, který post neobhajoval.

Strana si musí zvolit nové vedení, protože její dosavadní představitelé dali funkce k dispozici po podzimní porážce ve sněmovních volbách. SPO ve volbách na podzim 2017 získala od voličů 0,36 procenta hlasů, za cíl měla dostat se do Sněmovny. O čtyři roky dříve strana získala důvěru 1,51 procenta voličů.

Nečas, který mimo jiné působil jako Zemanův lékař, je šéfem krajské stranické organizace, v jejím čele vystřídal prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. V dnešním finále volby porazil prvního místopředsedu strany Mariana Keremidského. 

Prvním místopředsedou se stal dosavadní řadový místopředseda Petr Šmíd. Post obhájil Karel Sládeček a novou místopředsedkyní se stala Jana Galbičková. Z úzkého vedení strany tak vypadl poradce Zemana a dosavadní stranický místopředseda Martin Nejedlý.

Na sjezdu dnes promluvil i Zeman. Nečas ho na počátku požádal, aby si strana opět do svého názvu přidala slovo "zemanovci". Zeman s tím vyjádřil souhlas. Později si strana změnu názvu jednomyslně odhlasovala, řekl Nečas ČTK a Českému rozhlasu.

Šlo podle něj o požadavek členů strany, protože se dosavadní název i logo příliš neliší od Svobody a přímé demokracie (SPD).

Prezident poděkoval členům strany za podporu v prezidentské volbě i odcházejícímu vedení v čele s Velebou za dosavadní práci. Řekl, že se nyní strana musí zamyslet nad důvodem prohry ve sněmovních volbách. Podle něj to je tím, že měla podobný program jako SPD, a to včetně důrazu na přímou demokracii. Poznamenal, že SPD dostala více hlasů, protože měla razantnější program i představitele.

Čestný předseda strany vyzval všechny, kteří mají zájem pokračovat, aby tak učinili a nenechali se otrávit. Řekl, že plevel roste rychle, zatímco stromy rostou pomalu. Stojí podle něj za to sestoupit ke kořenům a zakotvit na komunální úrovni. Poté se strana může opět pokusit o úspěch ve sněmovních volbách.

SPO vznikla z občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana v roce 2009, ustavující sjezd se konal v březnu 2010, kdy byl předsedou zvolen Zeman a uskupení se pojmenovalo Strana práv občanů Zemanovci. Slovo Zemanovci strana vypustila z názvu v březnu 2014.

Strana je úzce se Zemanem spojena. Prezident se netají její podporou. Loni například ve sněmovních volbách společně s manželkou volili Františka Ringo Čecha, volebního lídra strany. V daném volebním okrsku ale strana dostala pouze dva hlasy. SPO také sbírala podpisy pod petici za opětovnou kandidaturu Zemana.

Související

Více souvisejících

strana práv občanů Jan Veleba

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy