Pikantní hádka Ovčáčka s novinářem: Dalo by se i mlčet. Ale my jsme se na Hradě rozhodli všem otevřeně říct, jak to celý bylo

Praha - Slovní přestřelky kolem kauzy ruského hackera Jevgenije Nikulina neutichá. Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se kvůli jeho vydání do USA na twitteru pohádal s novinářem Jindřichem Šídlem.

„Kauza Nikulin. Pelikán: Rozhodnutí bylo v mé pravomoci. Ryan: Rozhodla česká vláda,“ napsal Ovčáček na sociálních sítích. Zdůraznil také, že předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan se před prezidentskými volbami od Donalda Trumpa distancoval.

Jelikož jsem člověk dobromyslný, zasílám Vám, Jindřichu, něco aktuálního amerického humoru. pic.twitter.com/9t15ojW3CW

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 31. března 2018

„Ano, dalo by se i mlčet. Ale my jsme se na Hradě rozhodli všem otevřeně říct, jak to celý bylo a jak strašně jsme teď vzteky bez sebe. Cena za upřímnost,“ okomentoval jeho slova novinář Jindřich Šídlo. A tím začala poměrně ostrá výměna.

Ovčáček si to totiž nenechal jen tak líbit. „Jindřichu, budete do USA posílat dopis, že žádáte pro Nikulina trest nejvyšší, že žádáte trest smrti? A bude to i za rozhořčený kolektiv?“ tázal se žurnalisty hradní mluvčí. „No spíš by váš rozhořčený kolektiv měl napsat dopis do Číny, aby to náhodou nepotkalo vašeho pana poradce,“ vrátil mu úder Šídlo.

Mluvčí ale trvá na tom, že Češi do Washingtonu poslali munici na Trumpa. „Řečičky o spojenectví jsou jen balast,“ tvrdí. Už dříve zdůraznil, že média v USA se mluví o vlivu kauzy Nikulin na vyšetřování, které je zamířeno proti Donaldu Trumpovi. „To má být ta pomoc spojenci?“ diví se. „Vydání Nikulina není potvrzením spojenectví s USA, ale potvrzením spojenectví s těmi v USA, kteří nenávidí Donalda Trumpa,“ myslí si Ovčáček.

Šídlo ho ale odpálkoval. „Tak snad to prezident Trumpovi vysvětlí při návštěvě v Bílém domě. Kdy tam jede? Jinak úplně přesně jsme vyhověli oficiální žádosti úřadů USA, což absolutně nechápete. A k tomu připouštíte, že na tom vyšetřování asi něco relevantního je. Pokračujte, dneska se vám daří,“ vysmál se Ovčáčkovi.

Podobně to vidí i další diskutující na twitteru. „Pane mluvčí, myslíte si, že se Trump má něčeho obávat? Třeba, že by se prokázalo ruské ovlivnění voleb v USA a spolu s Trumpem, by se svezl i ,,demokraticky'' zvolený Zeman?“ zajímalo jednoho z nich.

„Aha, takže Trumpova administrativa nás standardně požádala o vydání, a jejím vyhověním jsme jim poslali munici proti Trumpovi? Ten Trump je fakt chudák. I vlastní administrativa už je proti němu. No ještě že za ním stojí Zeman (apropos kdy se setkají jak slibujete?),“ ptal se další. „Jedno se musí uznat. Umíte takovým netypicky ovčáčkovským způsobem perfektně převracet fakta podle toho, jak se to zrovna hodí. Jak Pištík v Animal Farm,“ nebral si s Ovčáčkem servítky diskutující.

Související

Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Ovčáček proti Babišovi a zmatky kolem covidu

Moji milí, vítejte u dalšího vydání Událostí PN. Je před Vánocemi. Jak už jsem psal vloni, zkuste nezapomenout na to, že veškerý ten světélkující, ze všech stran povykující a obtěžující „vánoční“ teror je tu jen proto, že ve skutečnosti už neslavíme Vánoce, slavíme jakousi neurčitou simulaci bez významu, a aby nám to nebylo tak divné, všeprostupující konzum nahrazuje tu prázdnotu uřvaností.
Jiří Ovčáček Glosa

Události Petra Nutila: Pokání Jiřího Ovčáčka a Babišovo peklo

„Stydím se za to, co jsem dělal. Nenávist je můj největší hřích,“ posypal si hlavu popelem v rozhovoru se Světlanou Witowskou končící hradní mluvčí Ovčáček. A v rozhovoru působil tenhle hradní komik, bývalý autor komunistických Haló novin, wannabe křesťan a věčná attention whore sociálních sítí Jiří Ovčáček slušně, smířlivě a skoro by se zdálo, že celé to svoje angažmá hodlá spláchnout jako roli, která mu byla přisouzena, vnucena a kterou musel hrát. Na což by mu, upřímně řečeno, mohl skočit jen člověk buď s poruchou paměti, nebo zcela dementní. 

Více souvisejících

Jiří Ovčáček Jindřich Šídlo Jevgenij Nikulin (ruský hacker zatčený v Praze) sociální sítě

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy