ROP zatím nemá analýzu, jak postupovat v kauze Čapí hnízdo

Praha - Úřad regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy zatím neobdržel právní analýzu, jak dál postupovat v kauze Čapí hnízdo. Další kroky včetně případné daňové kontroly vyplynou ze závěrů právníků.

Pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu rekreačního a konferenčního areálu obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Dotační úřad ROP Střední Čechy nyní řeší, zda zahájit správní řízení s příjemcem dotace. Ředitel úřadu Kamil Munia ČTK už v únoru řekl, že další postup bude konzultován s nezávislou právní kanceláří. Její doporučení ale zatím není známo. "Právní analýza v případě projektu Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo probíhá, dosud nebyla ukončena. Další kroky včetně případné daňové kontroly budou učiněny až na základě závěrů z této analýzy," uvedl Munia.

Odmítl zároveň vyjádření krajského zastupitele za ODS Michaela Pánka, že letos hrozí promlčení případu. Pánek tvrdí, že možnost požadovat zpět neoprávněně získanou dotaci končí po deseti letech od jejího získání. Výbor ROP Střední Čechy ji přitom schválil v srpnu 2008. "Přístup Středočeského kraje ke kauze Čapího hnízda na mne působí dojmem, že záměrně čekáme, až tato lhůta uplyne, aby Andrej Babiš nemusel dotaci na Čapí hnízdo vracet," prohlásil Pánek.

Munia to ale vidí jinak. "Dle našeho právního názoru desetiletá lhůta pro možnost požadovat vrácení dotace za porušení rozpočtové kázně v tomto případě letos neuplyne," upozornil. Poukázal na to, že podle zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů lze odvod uložit do deseti let počítaných od 1. ledna roku následujícího po roce, v němž byla porušena rozpočtová kázeň. "Přičemž za den porušení rozpočtové kázně lze v tomto konkrétním případě považovat den připsání peněžních prostředků na účet příjemce," upřesnil. Další podrobnosti nechtěl sdělit.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo ROP Střední Čechy dotace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy