Nové vedení ČSSD? Dienstbier běduje, Hašek se mu směje. Prokremelský kolaborant Foldyna, volá Štětina

Praha – Do čela ČSSD byl o víkendu zvolen také kontroverzní politik Jaroslav Foldyna. Ten patří mezi představitele platformy pojmenované Zachraňme ČSSD, kterou letos v lednu založili kritici vedení ČSSD. Mnozí mu ale vyčítají jeho přílišnou náklonnost k Rusku.

Foldyna byl už v prvním kole zvolen místopředsedou ČSSD. Poslanec je ve straně známý neortodoxními názory a blízkým vztahem s prezidentem Milošem Zemanem

„To bude fičák,“ komentoval jeho zvolení někdejší senátor ČSSD Zdeněk Škromach, který také patří k platformě Zachraňme ČSSD. „Zdeněk Škromach. Hm, Jarda jede,“ chválil svého spolustraníka.

Spokojený s novým vedením je také jihomoravský exhejtman Michal Hašek. „Myslím,že včera delegáti 40. sjezdu vybrali dobře a ČSSD se s novým vedením má šanci odrazit ode dna. Utvrzuje mne v tom mimo jiné názor Jiřího Dienstbiera ml.- 'To je hrozné vedení. Dva dny zpátky jsem byl tak šťastný, že socdem dala Babišovi košem a konečně se trochu za něco postavila. Dnes už jsem se zase vrátil k pocitu, který u mě v poslední době u čssd převládá, a to je zklamání. Ze sociálních demokratů se stávají národní socialisté, se zvolením Foldyny se nebojím říci fašisté…',“ rýpnul si do svého stranického kolegy, který ale názorově patří k jinému proudu ve straně.

„Jirko a další, kteří si hned po mimořádném sjezdu máte potřebu kopnout do nového vedení – doufám, že končí čas politiky liberálních experimentů, které naši voliči nechtěli a odmítali je, a také silného vlivu pražské kavárny na ČSSD. Ta se vrací i personálně ke kořenům a své klasické politice pro dolních deset milionů občanů ČR,“ dodal Hašek.

Údajné Dienstbierova slova zaskočila i Škromacha. „To snad Jirka nemohl říct. Nechce se mi tomu věřit,“ diví se.

Hašek později doplnil, že šlo o výrok syna senátora Dienstbiera. „Prosím všechny zasvěcené komentátory k výroku Jiřího Dienstbiera ml.,že toho času je jím syn nynějšího senátora Jiřího Dienstbiera. Pro ty, kteří se v tom nevyznají, připojuji toto výslovné upozornění. Proto jsem také nepoužil označení senátor Jiří Dienstbier," dodal Hašek

Prokremelský kolaborant Foldyna ve vedení ČSSD. Něco jako veřejná sebevražda politické strany. pic.twitter.com/TjoKSnVmNB

— Jaromír Štětina (@StetinaEP) 7. dubna 2018

To zástupci jiných stran už z Foldyny tak nadšení nejsou. „Prokremelský kolaborant Foldyna ve vedení ČSSD. Něco jako veřejná sebevražda politické strany,“ okomentoval jeho zvolení europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. „Sociální demokracie má na to, být demokratickou levicovou stranou. Bohužel tíhne k KSČSSD,“ posteskl si.

Seznamte se: nový místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. pic.twitter.com/lcElPM2AYh

— zdeněk šarapatka (@zdeneksarapatka) 7. dubna 2018

Foldyna na sebe upozornil třeba tím, že pozval do Ústí nad Labem ruský nacionalistický motorkářský klub Noční vlci. Poukazoval přitom na fakt, že jde o potomky těch, kteří tu za 2. světové války bojovali. Právě jeho fotka s Nočními vlky, kteří jsou úzce napojeni na ruského prezidenta Vladimira Putina, po Foldynově zvolení opět koluje na sociálních sítích. Spolu s ní lidé sdílejí i jeho fotku v ruské beranici.

Na Twitter lítá moje fotografie v beranici s nápisem Russia. Ubožák který ji zveřejnil se tam snaží ze mě udělat agenta? V. Putina.Tak tady máš chudáku další alternativu.Tak makej Jasánku?? pic.twitter.com/dzGSJLni6d

— Jaroslav Foldyna (@FoldynaJaroslav) 8. dubna 2018

Foldyna ale nad svými kritiky jen mávl rukou. „Na Twitter lítá moje fotografie v beranici s nápisem Russia. Ubožák který ji zveřejnil se tam snaží ze mě udělat agenta V. Putina. Tak tady máš chudáku další alternativu. Tak makej Jasánku,“ napsal na twitteru. Přidal i fotku, na které má na hlavě červenou kšiltovku s nápisem „Make America Great Again“, tedy s heslem amerického prezidenta Donadla Trumpa.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna ČSSD Jaromír Štětina Michal Hašek Zdeněk Škromach Jiří Dienstbier ml.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 13 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy