Postoj vlády k Sýrii rozzlobil komunisty, chtějí o tom mluvit s Babišem

Praha - Komunistům podle jejich místopředsedy Josefa Skály vadí, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a další ministři podpořili útok Západu v Sýrii. Téma chce KSČM otevřít při jednáních s ANO o toleranci vládě.

Babiš v sobotu označil zásah v Sýrii za nevyhnutelný. Ministr zahraničí Martin Stropnický uvedl, že bylo třeba dát najevo, že použití chemických zbraní je nepřípustné. Zásah důrazně odmítly SPD a právě KSČM. Komunisté měli přitom už dřív výhrady k tomu, že Česko vydalo do Spojených států ruského hackera Jevgenije Nikulina. KSČM nesouhlasila ani s vyhoštěním tří členů ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii.

"Agrese proti Sýrii nemůže nebýt velké téma při jednání s ANO. Tím spíš, že už se jedná o třetí krok stejným směrem. My bychom byli spokojeni třeba v případě, že by se premiér Andrej Babiš zavázal, že se bude řídit ustavujícím dokumentem NATO - Washingtonskou smlouvou, kde její první článek říká, že vojenskou sílu lze použít v případě vnějšího napadení nebo na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Tentokrát to bylo porušeno brutálně," uvedl Skála v pořadu Partie televize Prima. Pokud se k tomu Babiš nezaváže, Skála podle svých slov začíná mít s případnou podporou vládě velký problém.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že KSČM dlouhodobě zastává postoje vstřícné k ruské diplomacii. "Nás, doufám, nikdo nepodezřívá z toho, že bychom byli nadšeni z toho, že tady dochází k eskalaci a ke zhoršování vztahů s Ruskem. Ale jsme spojenci v NATO. Někdy se stane, že je třeba jasně říct, jsme spojenci a držíme partu," řekl. Podotkl také, že mu KSČM při jednání o vládě dosud připadala konstruktivní.

ANO se rozhodlo vrátit ke koaličním rozhovorům s ČSSD poté, co část poslanců i někteří čelní představitelé hnutí dávali najevo, že nesouhlasí s tím, aby se na vládě podílela SPD.

Místopředseda SPD Radim Fiala v České televizi řekl, že na případné jednání jeho hnutí o vládní spolupráci s ANO by postoj k syrskému náletu vliv neměl, protože za důežitější považuje plnění předvolebního programu. Zároveň ale uvedl, že pokud by SPD byla členem vlády, její ministři by hlasovali proti tomu, aby kabinet podobné incidenty schvaloval.

Související

Josef Skála

Komunista Skála popíral Katyň, od soudu odešel s podmínkou

Za popírání katyňského masakru dnes Obvodní soud pro Prahu 7 potrestal bývalého místopředsedu KSČM Josefa Skálu osmiměsíční podmínkou se zkušební dobou na pět let. Dalším dvěma obžalovaným - Vladimíru Kapalovi a Juraji Václavíkovi, uložil stejné podmíněné tresty. 
Místopředseda ÚV KSČM pro ideově politickou práci a komunikaci Josef Skála v interview pro EuroZprávy.cz (8.9.2017).

Komunista Skála půjde za popírání katyňského masakru před soud

Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála čelí obžalobě za popírání genocidia. Uvedl to dnes web Seznam Zprávy. Politik ve veřejné debatě tvrdil, že vyvraždění polských válečných zajatců Sověty v Katyni je „nacisty zkonstruovaný příběh“. Muži, který chtěl kandidovat na prezidenta, ale nesesbíral dostatek podpisů od občanů, hrozí v případě prokázání viny až tříleté vězení. Skála obvinění odmítá.

Více souvisejících

Josef Skála (KSČM) KSČM Andrej Babiš Hnutí ANO útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy