Stát vymýšlí hlouposti? Advokáti cupují návrh na trestný čin maření spravedlnosti

Praha - Česká advokátní komora kritizuje snahu zavést do trestního zákoníku nový trestný čin maření spravedlnosti. Návrh kriminalizuje předkládání falešných nebo pozměněných důkazů v trestním řízení a navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi. Místopředseda profesní organizace Tomáš Sokol uvedl na dnešní tiskové konferenci, že úprava je nesmyslně formulovaná, neefektivní, v rozporu s principem právního státu a nepotřebná.

"Jde opět o jeden z případů. kterému se říká hypertrofie právního řádu Tedy vymýšlení právních předpisů tam, kde nejsou potřeba," tvrdí Sokol. "Česká advokátní komora samozřejmě není proti čemukoliv, co by mělo bránit maření spravedlnosti, pokud je to skutečně efektivní, a ne pouhé plácnutí do vody," podotkl.

Podle advokáta je návrh v rozporu s právem na spravedlivý proces, které mimo jiné znamená, že se obviněný může v trestním řízení hájit způsobem, který uzná za vhodný - tedy i lhát. "V zásadě to všem ukládá povinnost, aby nelhali," konstatoval Sokol.

Tomu, kdo v trestním řízení předloží důkazní prostředek, o němž ví, že je padělaný nebo pozměněný, v úmyslu, aby byl použit jako pravý, by v základní trestní sazbě měly podle návrhu hrozit až dva roky vězení. Sokol míní, že taková úprava by reálně nic nezměnila. "Představa, že pohrůžka trestu v rozsahu, který je navrhován, odradí někoho, kdo si od předložení padělaného důkazního prostředku slibuje procesní - a nejspíš i hmotný - úspěch, od takového jednání, je více než naivní," podotkl.

V Česku by navíc podle advokáta aplikace tohoto ustanovení v praxi znamenala, že pokud by někdo v řízení namítl nepravdivost předkládaného důkazu, muselo by se řízení automaticky přerušit kvůli vyřešení této námitky. Proces by se tak prý mohl protáhnout i v řádu let.

Nový trestný čin je součástí vládního návrhu širších změn trestního zákoníku. Sněmovní ústavně-právní výbor jeho projednávání v březnu přerušil právě zejména kvůli některým pochybám o plánovaném zavedení trestného činu maření spravedlnosti. I podle kritiků z řad poslanců by totiž nový čin mohl obecně pozměnit práva obviněného člověka na obhajobu. Odpůrcům novinky vadí i vágnost formulací.

Ministerstvo spravedlnosti dříve uvedlo, že návrh míří například na padělané směnky nebo smlouvy s účelově nesprávným datem. Policie by navíc musela advokátovi dokázat, že věděl, že je důkaz padělaný. Práv obviněného hájit se i lží by se prý úprava nedotkla.

Související

Marek Benda (ODS)

Tresty za šíření nacistických symbolů či trvalá zbraňová amnestie. Změna zákoníku je před schválením

Šíření materiálu k propagaci národního socialismu a dalších podobných hnutí bude možná trestné. Navíc by mohla být zavedena stálá zbraňová amnestie nebo terapeutické programy pro rizikové řidiče. Vyplývá to z poslaneckých úprav vládní novely trestního řádu a zákoníku, kterou ve Sněmovně čeká po dnešním druhém čtení závěrečné schvalování.

Více souvisejících

trestní zákoník Ministerstvo spravedlnosti Tomáš Sokol justice

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 24 minutami

před 35 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy