Zelené v Praze povede do voleb Mirovský, v tajné volbě porazil Štěpánka

Praha - Lídrem Zelených pro podzimní volby do pražského zastupitelstva bude současný spolupředseda pražských Zelených, zastupitel hlavního města a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský. V tajné volbě porazil předsedu strany, pražského zastupitele a starostu Prahy 4 Petra Štěpánka. Současná náměstkyně primátorky Petra Kolínská, která patřila mezi tři nominanty do čela kandidátky, se vzdala kandidatury ve prospěch Štěpánka. ČTK to potvrdily dva zdroje z dnešní krajské konference Zelených.

V minulých volbách kandidovali Zelení do pražského zastupitelstva v Trojkoalici společně se Starosty a KDU-ČSL. Trojkoalice tehdy získala za 11,2 procenta hlasů osm mandátů, čtyři obsadili představitelé Zelených.

Zelení podle Kolínské preferují předvolební koalici před samostatnou kandidátkou. "My jsme měli za úkol pokračování Trojkoalice, což zatím vypadá nereálně. Teď vzhledem k tomu, že mám mandát krajského předsedy a lídra, tak předpokládám, že v první řadě oslovíme KDU-ČSL a dále TOP 09 se STAN, abychom se to pokusili vybudovat po vzoru Trojkoalice. Předpokládám, že se také budeme bavit s panem Čižinským," řekl ČTK Mirovský.

Dvojkou za Zelené bude v případě předvolební koalice i samostatné kandidátky zastupitelka Prahy 13 Zuzana Drhová, trojkou Štěpánek, který vedl kandidátku Trojkoalice před čtyřmi lety. Na kandidátní listině Zelených bude na podzim chybět bývalý předseda strany a pražský zastupitel Matěj Stropnický, který nechce kandidovat do zastupitelstva hlavního města ani Prahy 3. Členem Zelených je Stropnický od roku 2003 a od ledna 2016 byl do loňských voleb jejím předsedou. Zelení v loňských sněmovních volbách získali méně než 1,5 procenta hlasů, Stropnický následně odstoupil.

V Praze společnou kandidaturu do komunálních voleb ohlásily TOP 09 a STAN. Jedničkou kandidátky by měl být europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a lídrem za STAN bude právnička Hana Marvanová. Lídra si už vybrali také Piráti, a to Zdeňka Hřiba. KDU-ČSL povede do voleb radní Jan Wolf, komunisty Marta Semelová. Do voleb se chce zapojit také uskupení Praha Sobě, jehož hlavní tváří je poslanec, starosta Prahy 7 a člen KDU-ČSL Jan Čižinský.

Ve volbách nebude post primátorky obhajovat Adriana Krnáčová z hnutí ANO, které lídra vybere ve stranických primárkách ode dneška do 21. dubna. V čele chtějí být Patrik Nacher, Eva Kislingerová, Libor Hadrava a Karel Grabein Procházka. Jasno zatím nemají ani v ODS a ČSSD, které budou lídra vybírat v dalších měsících.

Poslední komunální volby v Praze na podzim 2014 vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Těsně za ním se 16 křesly skončila dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech získaly Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti mají stejně jako KSČM čtyři křesla. Od voleb v metropoli vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Ondřej Mirovský (Zelení) Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ) Praha Komunální volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy